Ciuboțica-cucului, beneficii si recoltare

 

Primula veris sau Ciuboțica-cucului este una dintre cele mai izbitoare specii native de primula, cel mai bine cultivată în grupuri, mai ales dacă este naturalizată în iarbă. Rozetele verzi proaspete ale frunzelor ovale și încrețite sunt acoperite cu fire de păr catifelate, rulate spre interior pe măsură ce se formează bobocii florali primăvara. Sunt produse mai multe tulpini de flori, fiecare încoronată de un grup unilateral de flori lungi, în formă de pâlnie, galben bogat și dulce parfumate. Cresc in zone eficiente parțial umbrite în pajiști cu flori sălbatice, sub arbuști și copaci foioase, la marginea zonelor de pădure și pot fi naturalizate în peluze.

Nomenclatură: Numele genului Primula și numele comun Primrose sunt în cele din urmă din franceza veche primerose din latina medievală prima rosa , care înseamnă „primul trandafir”. Cuvântul veris este folosit în latină, este un termen general care înseamnă „primăvară”. Florile de Primula veris înfloresc primăvara devreme și este una dintre cele mai timpurii flori de primăvară din cea mai mare parte a Europei. Totuși, nu este prima primulă care înflorește, fiind precedată de Primula vulgaris. În multe limbi, numele său colocvial se referă la un set de chei. Acest lucru se bazează probabil pe aspectul inflorescenței, care seamănă cu un mănunchi medieval de chei. Se numește Floarea Cheie, emblema Sfântului Petru și se mai numea și Iarba Petru. 

Conform versiunii clasice a poveștii, Sfântul Petru a auzit un zvon că oamenii încercau să intre în rai pe ușa din spate, în loc de porțile din față a cărora deține cheia. Era atât de agitat de această lipsă de evlavie, încât a scăpat cheile de aur către cer, care au căzut pe pământ. Fie un înger, fie o pasăre care zboară înalt, precum un vultur, un șoim sau o alarcă, le-a returnat proprietarului lor. Cowslip a crescut apoi cu florile sale galben-aurii unde au căzut cheile pentru a onora evenimentul. În Germania sunt cunoscute ca Himmelschlüsselchen, adică micile chei ale raiului. În mitologia nordică, floarea era dedicată lui Frcya, Fecioara Cheie. În nordul Europei ideea dăruirii zeiței a fost transferată odată cu schimbarea religiei, și a devenit dedicată Fecioarei Maria, așa că se numește Cheile Maicii Domnului, Cheia Raiului și Floarea Cheii.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii