Cum fertilizăm ceapa și usturoiul pentru a obține bulbi mari și sănătoși

 Puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca să-ți crești propria hrană. Și este greu să ne gândim la multe legume care concurează cu versatilitatea (și profilul de aromă!) al cepei și usturoiului.


Acești bulbi care se autodivizează și se înmulțesc sunt membri ai genului Allium, așa că nu este surprinzător faptul că au nevoie de îngrijire aproape identică în grădină. Această suprapunere este evidentă în special între ceapa comună (Allium cepa) și usturoiul cultivat (A. sativum) .


Cea mai grea parte a creșterii cepei și usturoiului este, fără îndoială, alimentația. Nu este suficient să alegi îngrășământul potrivit pentru plantele tale de allium. Atunci când alegeți să aplicați îngrășământul respectiv este la fel de important!


Cel mai bun îngrășământ pentru ceapă și usturoi

Usturoiul și ceapa sunt unice prin faptul că bulbii sunt de obicei partea cea mai dorită a plantelor. Deci, este necesară o abordare ușor diferită față de legumele care sunt cultivate pentru frunze sau fructe.

De asemenea, nevoile nutriționale ale alliums se schimbă pe parcursul sezonului de vegetație. Cel mai important, cantitatea de azot pe care ar trebui să o aplicați plantelor de ceapă și usturoi va fi mai mare primăvara față de vară.

Când vine vorba de ceapă, usturoi și alți bulbi comestibili, accent este adesea pus pe opțiunile ecologice. Acest lucru este de înțeles, deoarece mâncăm partea plantei care vine în contact direct cu orice tratament al solului. Dar fiți siguri că îngrășămintele sintetice sunt la fel de sigure și eficiente atunci când sunt utilizate corespunzător.

Raportul NPK pentru ceapa si usturoi

Plantele au nevoie de multe vitamine și minerale pentru a supraviețui, dar cele mai importante trei sunt azotul, fosforul și potasiul. Acești compuși sunt reprezentați pe etichetele îngrășămintelor prin ceva numit raport NPK.

Un raport NPK este o succesiune de trei numere împărțite cu cratime - de exemplu, 10-10-10 sau 6-8-4. Indiferent de produs, comanda este întotdeauna aceeași.

N reprezintă procentul de azot dintr-un îngrășământ dat. Azotul este cheia pentru frunzele verzi și sănătoase, printre alte procese ale plantelor.

P reprezintă cantitatea de fosfor. În timp ce multe plante cultivate nu necesită supliment de fosfor, alliums tind să fie o excepție. În cele din urmă, K reprezintă volumul de potasiu dintr-un îngrășământ. Deoarece potasiul joacă un rol major în dezvoltarea rădăcinilor, este important să vă asigurați că ceapa și usturoiul au acces amplu la acest nutrient.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii