Cultivare mazare, ingrijire, semanare, recoltare

 Semănat mazăre

 Cel mai bun moment pentru a crește mazărea din semințe este între primăvară și începutul verii, pentru o recoltă abundentă mai târziu în cursul anului. Semănatul de mazăre se poate face în interior, în seră sau în aer liber când vremea începe să se încălzească.

Există mai multe metode prin care puteți semăna mazăre, dar cele mai comune modalități sunt scroafele multiple, plantarea cu jgheaburi, tuburile de rol de toaletă și însămânțarea directă în aer liber.

Dacă aveți jgheaburi de rezervă sau vechi pentru acoperiș, atunci plantarea semințelor de mazăre în ea va fi de mare folos:

1. Curățați jgheaburile pentru a vă asigura că nu există insecte sau boli.

2. Umpleți jgheaburile cu compost până când nu mai rămâne decât un centimetru de spațiu în partea de sus.

3. Puneți mazărea pe compost, cu aproximativ un centimetru de spațiu între ele.

4. Acoperiți semințele cu un centimetru de compost.

5. Udați și adăugați eticheta.

6. Așteptați ca semințele să germineze și apoi plantați-le după câteva săptămâni de creștere afară.


Creştere

 Poziția ideală de creștere pentru mazăre este într-un loc însorit, cu drenaj bun, fie într-un recipient, fie în pământ. Mazărea are nevoie de sprijin pentru a crește datorită naturii lor de a se catara. Plantele vor crește orice, de la un bat la un spalier, depinde doar de spațiul în care le crești.

Asigurați-vă că udați regulat mazărea, mai ales după ce a înflorit, pentru a încuraja creșterea culturilor și hrăniți cu un îngrășământ nutritiv . Păstăile de mazăre se umflă pe plantă atunci când sunt udate constant, așa că asigurați-vă că faceți acest lucru pentru o recoltă abundentă.


Recoltarea

Dacă v-ați semănat mazărea primăvara, acestea vor fi gata de recoltat din iunie până în octombrie. Veți ști când sunt gata, deoarece păstăile vor fi pline și puteți simți mazărea înăuntru. Pentru a încuraja creșterea continuă, alegeți păstăile în mod regulat, dar asigurați-vă că nu faceți rău plantei atunci când faceți acest lucru.


Probleme la semănat mazăre

Cea mai frecventă problemă la cultivarea mazărei este fauna sălbatică. Când semănați direct semințe de mazăre afară, se știe că șoarecilor le place să vină să le fure singuri. Pentru a evita pierderea semințelor de mazăre, cel mai bine va fi să semănați semințele în interior până când au câteva săptămâni de creștere sau să le acoperiți în aer liber, astfel încât șoarecii să nu poată ajunge la ele.

O altă problemă comună a faunei sălbatice cu plantele de mazăre este porumbeii care atacă frunzele plantei. O modalitate prin care poți opri porumbeii să se ospăteze cu plantele tale este să devii creativ și să faci sperietoare de păsări sau să acoperi plantele cu plase. Acest lucru va descuraja păsările și sperăm că le va amâna definitiv!

Mai multe despre mazare, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii