Legume care cresc bine in semiumbra sau umbra partiala

 Deși legumele cu rod, cum ar fi roșiile, ardeii, castraveții și dovleceii au nevoie de cel puțin 6 ore de plin soare zilnic pentru a vă oferi o recoltă bună, majoritatea culturilor se pot „descurca” cu parțial soare sau parțial umbră (3 până la 6 ore de lumină solară directă). ).


Evaluarea nivelurilor de lumină ale grădinii tale

Înainte de a vă gândi măcar la ce să plantezi, notează cât de mult soare primește de fapt pamantul tău; ai putea fi surprins! Există diferite niveluri de umbră și se va schimba adesea cu anotimpurile. Iată termenii comuni asociați cu nivelurile de lumină din grădină:


Soarele plin este considerat a fi 6-8 ore (sau mai mult) de lumină solară directă pe zi. Orele de vârf de lumină solară sunt între 10 și 14.

Soarele parțial  este 3-6 ore de lumină solară directă pe zi.

Umbra parțială este de aproximativ 3 ore de lumină solară directă pe zi.

Umbra totală este mai puțin de 3 ore de soare și lumină pete pentru restul zilei.

Umbra deschisă sau umbra pătată este soarele strălucitor filtrat prin frunzele copacilor deasupra capului.

Umbra profundă nu primește deloc soare. Nu vei cultiva legume aici.

Odată ce v-ați dat seama cu cât soare trebuie să lucrați, vă puteți planifica! Soarele dimineții cu umbra după-amiezii este cea mai bună situație pentru multe plante, fie că sunt legume, flori anuale sau plante perene.

Ce tipuri de legume se descurcă bine la umbră?

Culturile de varza sunt tolerante la soare parțial sau la umbra parțială. Broccoli, conopida, guliile, napii, kale șvor crește bine cu mai puțin de o zi întreagă de soare, dar poate dura mai mult până se maturizează. Varza va crește și la umbră, dar este posibil să nu formeze capete mari.

Culturile de rădăcinoase, cum ar fi ridichi, morcovi, cartofi și sfeclă pot crește în cel puțin 3-4 ore de soare direct, cu umbră ușoară sau pătată pentru restul zilei. 

Legumele cu frunze verzi , cum ar fi salata verde, rucola, kale,și chard sunt mulțumite cu doar câteva ore de soare în fiecare zi. De fapt, ținerea lor ferită de soarele amiezii poate preveni ofilirea frunzelor fragede.

Legumele cățărătoare se descurcă bine în zonele umbrite dimineața, dar însorite după-amiaza. Castraveții și fasolea se vor urca pe suporturi în lumina soarelui.

Legumele perene, cum ar fi rubarba, sparanghelul și topinamburul pot fi cultivate la soare parțial sau la umbră parțială.

Legumele care sunt susceptibile, cum ar fi broccoli, conopida și spanacul, pot beneficia de a fi cultivate în soare parțial, în special în zonele cu climă mai caldă.

Pentru zonele care primesc soarele dimineții și apoi umbra după-amiezii, încercați legume precum țelina, morcovii și fasolea.

Mai multe, in videoclipul meu de mai  jos :

Comentarii