De ce nu e bine sa semanam fasolea langa ceapa

 Legume companion pentru fasole


Rapid de maturat și ușor de cultivat, fasolea are câteva caracteristici care le fac parteneri buni pentru alte legume. Ei tolerează umbra parțială, iar majoritatea fasolei au pe frunze mici fire de păr care prind afidele și alte insecte mici. Fasolea poate fixa azotul preluat din aer, astfel încât solicită mai puține aprovizionării cu nutrienți a solului în comparație cu alte legume. De asemenea, fasolea descurajează buruienile cu creșterea lor densă atât deasupra, cât și sub pământ.

Modul în care folosiți fasolea ca plante însoțitoare depinde de ceea ce sperați să realizați. Pereții înalți ai fasolei pot fi folosiți pentru a oferi umbră vecinilor care suferă de soarele puternic de vară, în timp ce fasolea cu creștere joasă poate fi folosită ca acoperire de sol pentru suprimarea buruienilor între rândurile de cartofi.

Indiferent dacă cresc pe viță  sau tufișuri, veți avea nevoie de acces bun la fasolea care este recoltată sub formă de fasole verde , care trebuie culesă o dată la două zile când recolta este gata. 

Dacă cultivați porumb dulce, aveți spaliere gata făcute pentru o plantare târzie a fasolei. După ce porumbul a crescut la aproximativ un picior înălțime, plantați boabe de fasole la capetele rândurilor și folosiți fasole pentru a umple golurile din rândurile de porumb. Fasolea se va împleti cam la jumătatea tulpinilor de porumb până la momentul în care porumbul dulce este gata de cules. Fasolea se va înghesui apoi în sus și între tulpinile de porumb care se defectează, creând un gard viu de fasole grea.

Gălbenelele au reputația de a proteja fasolea de dăunători, dar studiile nu au observat mai puțini dăunători care mănâncă frunze pe fasolea cultivată cu gălbenele. Cu toate acestea, se pare că unele soiuri de fasole cresc mai bine în compania gălbenelelor, care împărtășesc gustul fasolei pentru interacțiunile vibrante cu microbii din sol. Cercetătorii francezi au identificat peste 112 tulpini de bacterii benefice în nodulii rădăcinii de fasole, care poate fi unul dintre motivele pentru care fasolea răspunde atât de bine la cantități mici de vermicompost adăugate în sol și la compania apropiată a plantelor compatibile.

Cele mai proaste plante însoțitoare pentru fasole

Unele plante nu se bucură de compania fasolei, iar unele pot împiedica creșterea fasolei. Iată câteva care ar trebui evitate:

 Sfecla

Interesant este că sfecla afectează diferit fasolea și fasolea. Sfecla și fasolea se împiedică reciproc creșterea, dar fasolea se înțeleg bine cu sfecla.

 Ceapa

Ceapa și alți membri ai familiei allium produc o substanță chimică naturală care ucide bacteriile benefice de pe rădăcinile fasolei, atât inhibând creșterea plantelor de fasole, cât și împiedicând fasolea să fixeze azotul în sol. Cu toate acestea, usturoiul descurajează gândacii de fasole mexican, așa că ar putea merita să crești în următorul pat.

Mai multe, in videoclipul eu de mai jos :

Comentarii