Canal de YouTube sau site ? Ce alegi ?

 Te gandesti sa-ti faci un canal de YouTube sau un site ? Care ar fi mai avantajos ?

Traficul de pe acest site a ajuns la cote foarte mari. Dupa o  munca de doi ani de zile, incep sa se vada rezultatele.

E o diferenta intre site si canal de Youtube. Youtube a inceput sa plateasca din ce in ce mai prost, probabil din cauza scaderii calitatii  creatorilor, a copierii masive de continut si probabil din cauza ca multi anafabetii functionali fac Youtube. Cum sa faci videoclipuri si sa nu stii sa scrii corect titlurile ? Youtube a ajuns un fel de TikTok si normal ca va plati din ce in ce mai slab. Dezastrul va incepe cand se vor monetiza short-urile.

In schimb, pe site pretul pe reclama este mult mai mare , deoarece nu se retine nimic, in schimb pe Youtube se retine 55% din pretul platit pe reclama.

Traficul pe site este constant, stii la ce sa te astepti, in functie de sezon, in schimb Youtube este extrem de fluctuant. Astazi faci 50.000 de vizualizari, apoi maine scazi brusc si faci 8000. Apoi stiu creatori care au avut succes sezonier, au fost number one iar apoi au cazut drastic, referitor la vizualizari. Lumea este "flamanda" de nou dar apoi se plictiseste rapid atat de subiectele din videoclipuri cat si de creatorii lor. Daca nu cresti constant de la an la an sau macar sa te mentii in vizualizari, atunci este clar ca vei disparea in timp.

De aceea, ca si creator de continut poti ajunge la dezamagire sau frustrare sau mai rau , sa faci depresii severe. Pe un site nu vei avea parte de asa ceva. Traficul creste constant , in functie de cat de mult publici. Succesul vine incet , lent si sigur. Nu vei avea parte de 100.000 de vizualizari intr-o zi, sa incepi sa te simti special, diferit, mai bun ca altii, de succes, ca ai facut ceva deosebit iar apoi in a doua zi sa scada brusc si sa ramana doar iluzia a ceea ce ai fost.

Pe Youtube iti trebuie viziune pe termen lung sa stii ce fel de videoclipuri alegi sa publici ca sa rezisti si pe viitor. Pe un site, nu ai nevoie de asa ceva. Pe Youtube trebuie sa te adaptezi in functie de situatie, de exemplu nu poti publica toamna un videoclip despre rasaduri , dar pe un site poti sa publici orice, cand ai chef si timp.  Pe Youtube trebuie sa fii rapid, adica trebuie sa faci un videoclip despre zambile, in sezonul lor, in cateva zile, altfel ai ratat momentul pana anul urmator. Pe un site nu ai acest stres. Publici cand vrei , cand iti aduci aminte de ele , nu te intereseaza ca ploua afara si ca nu poti filma.

Pe Youtube te poti face cunoscut, sa te cunoasca vecinii si lumea pe strada, ma rog, in cel mai des caz,  celebru cu un venit de 50 de euro pe luna 😂. Ideea e ca daca nu faci cel putin 400.000 de vizualizari pe luna, nu se merita  timpul pierdut. Sau macar 3.000.000 de vizualizari pe an. Creerea unui videoclip , iti poate fura mult timp si energie iar in functie de subiect chiar bani iar daca nu faci vizualizari multe, in pierzi timp frumos din viata. Eu am o job care imi permite sa am mult timp liber, sunt consilier in tranporturi de substante periculoase. Am o licenta si colaborez cu cateva firme de transporturi rutiere, legislatia le obliga sa aiba colaborare si aprobarea unui consilier de siguranta la fiecare transport. Am firme unde se ocupa ei de tot, nici nu le place sa-mi bag eu nasul iar mie imi convine si n-au nevoie decat de o semnatura pe un act, din partea mea. 

Daca as avea un job solicitat, n-as putea face niciodata Youtube. Si nu se merita sa ratezi un job sau un curs pentru a fi creator de continut! Succesul pe Youtube este sau poate fi sezonier ! Trebuie sa pornesti cu acesta idee si sa nu cazi in capcana de a te visa celebru, cu mii de euro pe luna si invitat la emisiuni TV !

Asa ca daca va ganditi la un canal de Youtube si la un venit constant , trebuie multa munca si timp si puteti pierde alte variante sigure care va pot asigura un venit bun si constant.

Exista inca multi oameni care in momentul in care cauta o informatie, prefera sa o citeasca , nu sa urmareasca un videoclip. De exemplu eu. Daca caut o reteta, nu aleg niciodata un videoclip, ci prefer sa citesc reteta . De aceea, un site este mult mai stabil si mai valoros decat un canal de Youtube. Pentru ca exista multi oameni care nu doresc sa vizioneze videoclipuri. 

De pe site, nu iti poate fura nimeni continutul caci daca o face , google vede,  penalizeaza si nu il introduce in cautari. E diferit, se respecta continutul original, cel publicat primul este litera de lege, nu se mai poate face bani din continut copiat. YouTube nu-i prea pasa decat de filmari originale si nu prea il intereseaza continutul identic.

Continutul tau este in siguranta pe un site, in schimb pe Youtube, nu. Azi faci un videoclip cu continut unic, original , deloc publicat iar maine gasesti 100 asemanatoare . Si n-ai ce face ! Adica, ba da. Ori te frustrezi, disperi ori iei situatia , o analizezi si incerci sa intorci cumva in favoarea ta (sa le copiezi si tu continutul sau sa faci articole pe site - unde se castiga dublu fata de Youtube !)

Comentarii