Inmultirea crizantemelor prin butasi sau lastari

 

Crizantemele rezistente, de grădină, pot fi achiziționate de la centrele de grădinărit și alte puncte de vânzare primăvara și toamna. Deși toamna este momentul în care ne bucurăm de frumusețea expozițiilor lor florale colorate, primăvara este cel mai bun moment pentru a planta crizanteme de grădină. Florile de grădină plantate de primăvară au cele mai mari șanse de a ierna cu succes în climatele reci. 

 Crizantemele de grădină pot fi plantate din primăvară până la mijlocul până la sfârșitul lunii iulie. Plantați-le într-un loc bine drenat, care primește plin soare. Plantați-le la aceeași adâncime în care creșteau în recipient. Spați crizantemele la o distanță de 18 până la 24 de cm în grădină, în funcție de dimensiunea matură a soiului. Udă-le bine la plantare și o dată pe săptămână pe timpul verii pe vreme uscată. Fertilizați plantatele cu o analiză completă, hrană pentru plante solubilă în apă și continuați fertilizarea o dată pe lună până la mijlocul lunii iulie pentru a încuraja creșterea viguroasă.

 Este posibil ca crizantemele cultivate pentru vânzările de primăvară să fi fost forțate să înflorească. După ce florile se estompează, tăiați plantele înapoi la aproximativ o treime până la jumătate din înălțimea lor de înflorire. Acest lucru va produce o plantă robustă, compactă, care va înflori din nou în toamnă. 

 Butașii de crizanteme pot fi luati la începutul primăverii până la începutul verii din plante deja stabilite în grădină. Acest lucru într-un mod ieftin pentru a crește numărul de plante din grădina dvs. sau pentru a le împărtăși cu prietenii de grădinărit. Luați butași când lăstarii noi au o înălțime de 6 până la 10 cm. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia de 6 până la 9 cm de la capătul lăstarilor. Îndepărtați frunzele de pe jumătatea inferioară a butașilor. 

Introduceți butașii într-un ghiveci sau o oală care conține perlit umed. Introduceți butasul în perlit până la primele frunze. Un hormon de înrădăcinare poate fi folosit pentru a accelera formarea rădăcinilor, cu toate acestea, rădăcinile se vor forma fără el. Păstrați perlitul umed tot timpul. Butașii de crizantemă se vor înrădăcina în 3 până la 4 săptămâni. Când rădăcinile au lungimea de 1 până la 2 cm,  plantați-le în ghivece mici care conțin pământ proaspăt pentru ghiveci sau plantați-le direct în grădină. 

Ciupiți 1/2 cm din partea de sus a plantei mici pentru a încuraja ramificarea. Continuați să ciupiți toate lăstarii la fiecare 2 până la 3 săptămâni până la sfârșitul lunii iunie. Acest lucru va produce o plantă plină, în formă de movilă. Crizantemele devin uneori aglomerate în grădină. Vechea porțiune centrală a plantei moare înapoi și noua creștere are loc în jurul perimetrului pâlcului.

Mai multe, aflati in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii