Cultivarea guliilor in gradina

 Kohlrabi - Gulia este un membru ciudat al familiei varzei, cultivata pentru tulpina sa asemănătoare bulbilor, care are gust de nap blând și dulce. Puteți mânca și frunzele. Bogata în fibre și vitamina C, guliile sunt o cultură cu creștere rapidă, pe vreme rece, cu plante gata de recoltat la doar câteva săptămâni după plantare. Încercați să creșteți guli-rabe primăvara sau toamna.

Ghid rapid pentru cultivarea guliilor

Pentru o recoltă de primăvară, plantați gulia cu 4 săptămâni înainte de ultimul îngheț.

Spațiati o distanță de 18 până la 24 cmîntr-o zonă cu mult soare și sol bogat, bine drenat, cu un pH de 6,5 până la 6,8.

Îmbunătățiți solul nativ prin amestecarea cu câțiva centimetri de compost îmbătrânit sau altă materie organică bogată.

Gulia este un producător rapid, așa că mențineți solul umed dând plantelor  până la 3,5 l de apă în fiecare săptămână.

Încurajează producția excelentă de frunze hrănind plantele în mod regulat cu un aliment pentru plante solubil în apă.

Blocați buruienile și păstrați umiditatea solului prin aplicarea unui strat gros de mulci din material organic, cum ar fi frunzele sau coaja măcinate fin.

Recoltați guliile când frunzele au lățime de 5 până la 6 cm.

Sol, plantare și îngrijire

Puneți plantele de primăvară cu aproximativ 4 săptămâni înainte de ultimul îngheț , astfel încât să se maturizeze pe vreme rece. Plantele tocmai ieșite dintr-o seră au nevoie de protecție inițială împotriva înghețului. Puneți plantele de toamnă cu aproximativ 6 săptămâni înainte de primul îngheț. Toamna, plantele „întărite” prin expunerea treptată la vreme rece sunt tolerante la îngheț. Gulia care se maturizează pe vreme rece este delicios de dulce.


Gulia are nevoie de cel puțin 6 ore de plin soare în fiecare zi; mai mult e mai bine. Oferă-i un sol fertil, bine drenat, umed, cu multă materie organică bogată. Un pH al solului între 6,5 și 6,8 descurajează boala clubroot.

Recoltați tulpinile de guli-rabe când sunt încă tinere și fragede. Recoltați prin tăierea lor de la baza plantei. Puteți tăia frunzele de pe tulpină și le puteți păstra pentru a le găti separat. Ea se păstrează 2 până la 3 săptămâni la frigider. Puteți curăța și felia tuberculii de gulie pentru a-i mânca cruzi cu sos sau în salate, sau îi puteți găti ca napii. Frunzele sunt fierte până când se înmoaie, cum ar fi varza sau napii.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii