Fertilizarea capsunilor cu zat de cafea - ingrasamant natural

 Zatul de cafea este bun pentru plantele de căpșuni, deoarece adaugă azot și aciditate solului. Cu toate acestea, unii sunt îngrijorați de nivelul de cofeină din cafea și dacă va fi dăunătoare insectelor și microbilor benefice din sol. Din acest motiv, cel mai bine este să compostați zațul de cafea înainte de a le folosi.


Așadar, în timp ce zațul de cafea este bun pentru plantele de căpșuni, cât de bine le beneficiază și câtă aciditate pot lua plantele de căpșuni?


Zatul de cafea conține o cantitate bună de azot, fosfor, magneziu și cupru, toate acestea fiind importante pentru a menține o plantă sănătoasă. De asemenea, cresc aciditatea solului, ceea ce este util pentru plantele de căpșuni, deoarece preferă solul mai acid, cu un pH de 5,4-6,5.

La fel ca majoritatea plantelor, plantele de căpșuni necesită trei nutrienți principali: azot, fosfor și potasiu (cunoscut și ca NPK). Zatul de cafea conține deja doi dintre acești nutrienți primari, ceea ce le face un îngrășământ potrivit pentru căpșuni (dacă doriți să adăugați mai mult potasiu, încercați să adăugați cojile de banană).


Nutrienții secundari sunt, de asemenea, importanți, dar nu sunt necesari în aceeași cantitate.


Unii dintre nutrienții secundari sau urme găsiți în zațul de cafea includ:


Calciu

Magneziu

Cupru

Fier

Bor

Zinc

De asemenea, asemănătoare cu majoritatea plantelor fructifere, plantele de căpșuni preferă solul ușor acid, cu un pH de 5,4-6,5 . Aceasta este o veste bună, deoarece zațul de cafea are și un pH acid, dar nivelul de aciditate depinde dacă utilizați zaț de cafea proaspăt sau uzat.


Zatul proaspat de cafea are un pH de 5,5-6,8, in timp ce zatul de cafea folosit (cel care a fost deja preparat) are un pH mai apropiat de  6,8 . Acest lucru se datorează faptului că, atunci când este preparat, zațul de cafea pierde mult acid și cofeină prin apă.


În orice caz, puteți vedea că pH-ul zațului de cafea proaspăt și folosit se potrivește îndeaproape cu pH-ul solului pe care îl place plantele de căpșuni. Aceasta înseamnă că nu va trebui să vă faceți griji că solul este prea acid prin adăugarea prea multor zaț de cafea.


Totuși, dacă doriți să fiți în siguranță, puteți măsura oricând pH-ul solului plantei de căpșuni în fiecare lună.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii