Cenusa la ceapă - ingrasamant si protecție naturală împotriva muștelor de ceapă

 Ceapa ( Allium cepa L .) este una dintre cele mai populare legume cultivate în grădină și stă la baza aproape tuturor rețetelor de gătit.


În general, ceapa este o legumă destul de robustă și, de obicei, ne referim la ea ca fiind rezistentă la tot felul de paraziți. Orice grădinar începător știe că ceapa este excelentă ca plante însoțitoare datorită parfumului lor puternic care respinge majoritatea insectelor.


Poate că nu toată lumea știe, totuși, că, în ciuda faptului că este o plantă destul de robustă, chiar și ceapa poate fi supusă atacului unor tipuri de insecte.


Dacă plantele tale de ceapă îngălbenesc brusc frunzele și bulbii încep să putrezească, știi că ceapa ta este victima infestării cu dăunători .


În acest articol, aș dori să vorbesc despre cum să identificăm dăunătorii de ceapă, să prevenim și să le combatem cu măsuri ecologice eficiente.


Care sunt dăunătorii care atacă ceapa?

Cei mai frecventi dăunători de insecte de ceapă sunt:


Musca de ceapa ( Delia antiqua )

Trips ( Frankliniella occidentalis și Thrips tabac i).

Printre cei responsabili pentru cele mai frecvente boli ale cepei se numără:


Ciuperca Peronospora (mucegaiul pufos)

Ciuperca Botrytis

Fusarium

Ce este musca de ceapă, cea care este responsabilă pentru larmele din ceapa ta?

Musca de ceapă este cunoscută sub numele științific de Delia Antiqua sau Hylemya Antiqua. O insectă adultă muscă ceapă măsoară 6-8 mm și are culoarea cenușie. Exemplarele masculi diferă de femele datorită prezenței unei dungi longitudinale pe abdomen.



Mâncarea preferată a muștei cepei este în principal ceapa. Aceste muște petrec iarna în pământ. Primavara, exemplarele femele se trezesc si isi depun ouale in interiorul bulbului de ceapa sau la baza plantei. După aproximativ o săptămână se nasc larvele care au un aspect albicios. Se aseaza in bulbul plantei unde vor ramane, in functie de temperatura exterioara de la 3 la 6 saptamani. Se hrănesc cu țesuturile bulbilor până când ajung la maturitate.



Plantele atacate prezintă imediat o îngălbenire a frunzelor. Bulbii încep să putrezească pe măsură ce larvele se hrănesc cu țesuturile cele mai exterioare până în interior. Aceasta se va deschide la expunerea la bacterii și ciuperci și la putrezirea progresivă.


Ulterior, larvele ies din bulbi pentru a intra în pământ pentru a se pupa. Odată ajunsă primăvara, primii adulți pâlpâie și începe împerecherea femelelor.


Ciclul reproductiv al muștei cepei se poate repeta până la 3 sau 4 generații într-un an!


Cele mai mari pagube sunt cauzate de prima generație de muște. Acest lucru se datorează faptului că bulbii de ceapă sunt relativ tineri și prezenței prelungite a larvelor, care petrec aproximativ o lună hrănindu-se cu bulbi.


Ca întotdeauna, este mai bine să previi decât să vindeci. Să încercăm să vedem cum este posibil să reducem daunele pe care acești paraziți le fac cepei.


Cum să vă protejați culturile de ceapă de musca de ceapă

Infestările cu insecte pe ceapă apar de obicei primăvara și vara. Este foarte important să interveniți prompt deoarece acești paraziți se reproduc și proliferează foarte repede. Pentru a face acest lucru, sincronizarea este decisivă, ceea ce înseamnă că în anotimpurile calde va trebui să efectuați verificări periodice și scrupuloase.


Pentru a preveni infestarea muștei cepei, este bine să-ți garantezi cepei tale condiții optime de creștere care vor ajuta la întărirea lor.


Iată 11 sfaturi despre cum să vă protejați culturile de ceapă de musca de ceapă și de alți dăunători:

Luați în considerare amânarea plantării până mai departe în sezon.

Cultivați ceapa într-un sol bine drenat și aerat, mai bine dacă este expus la soare și fără stagnarea apei.

Întoarcerea solului cu prășiri repetate toamna poate ajuta la limitarea prezenței muștelor de ceapă.

Efectuați irigații frecvente în timp ce legumele sunt în faza vegetativă.

Folosiți mulci.

Adăugați materie organică de gunoi de grajd bine copt sau compost. Mai bine dacă este vermicompost .

Alegeți soiuri rustice care sunt notoriu mai puternice și mai puțin predispuse la atacuri ale paraziților și bolilor.

  Efectuați rotația culturilor.

Utilizați ceapa ca plantă însoțitoare pentru alte culturi (cum ar fi morcovi, salate, radicchio, țelină sau tansy). Aceste plante însoțitoare eliberează substanțe care resping insectele.

Puteți aplica măsuri organice la îndemâna tuturor: presărați niște pudră de chili, ghimbir sau piper direct pe sol. De asemenea, puteți stropi niște pământ de diatomee, care va ucide toți dăunătorii de pe pământ. Pământul de diatomee este complet sigur pentru oameni și animale de companie.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii