Motive pentru care frunzele plantelor de tomate devin galbene

 Dacă frunzele de  jos devin galbene pe plantele sau răsaduri tinere de roșii, nu vă faceți griji. Acestea sunt frunzele semințelor și ar trebui să devină galbene și să cadă. Acestea sunt frunzele semințelor (numite și cotiledoane). Sunt primele frunze care se formează atunci când germinează semințele, dar nu sunt frunze „adevărate”. Este o parte a procesului de dezvoltare pentru care aceste frunze se îngălbenesc și cad și este absolut de remarcat să vă faceți griji.


 Probleme de udare


Cauza

Cea mai probabilă cauză a îngălbenirii frunzelor la plantele de tomate este udarea incorectă. Udarea este o practică greșită de mulți grădinari – uneori furnizând plantei cu prea puțină apă, dar adesea furnizând prea multă.

În eforturile noastre de a menține plantele fericite, grădinarii pot exagera cu privire la îngrijire și pot oferi plantei mult mai multă apă decât are nevoie cu adevărat, de teamă că solul se va usca. Excesul de apă din sol poate sufoca rădăcinile și le poate face să putrezească. Pe măsură ce rădăcinile sunt deteriorate și există mai puțin oxigen în sol, există mai puțin oxigen disponibil pentru frunze, ceea ce le face să se îngălbenească și să cadă.

Udarea  poate face ca frunzele să devină galbene după ofilire. Dacă subudarea este problema, frunzele vor începe să se îngălbenească de la margini, până când întreaga frunză va cădea de pe plantă.

Probabil veți ști dacă udarea este de vină evaluându-vă obiceiurile de udare. Dacă ați udat atunci când stratul superior al solului este încă umed sau dacă solul s-a îmbogățit, udarea excesivă este probabil cauza. Dacă frunzele se ofilesc și planta se chinuie să stea în poziție verticală (sau dacă știi că ai uitat o sesiune sau două de udare), udarea sub apă este de vină.

Udarea corectă este esențială pentru sănătatea plantelor tale de tomate. Verificați solul în fiecare zi și udați numai atunci când planta are absolut nevoie de el - aproximativ când 1 sau 2 cm de sol s-au uscat.

Udați dimineața pentru a preveni orice evaporare sau deteriorare a frunzelor. Aplicați apă în solul din jurul rădăcinilor, nu pe frunze și udați încet și adânc pentru a satura complet solul și a încuraja creșterea rădăcinilor profunde.

Dacă udarea excesivă este cauza și problema nu se rezolvă de la sine, este posibil să aveți de-a face cu un caz grav de putregai rădăcină.


Putregaiul rădăcinilor la o plantă de tomate

Din păcate, este foarte dificil să salvezi plantele în această etapă. Puteți săpa planta, să îndepărtați secțiunile degradate ale rădăcinilor și să plantați într-un sol nou-nouț. Cu toate acestea, în funcție de cât de mult din rădăcină a rămas și de creșterea plantei, poate fi cel mai bine să începeți de la zero.

 Compactarea solului

Cauza

O problemă similară apare atunci când solul din jurul plantelor de roșii are aerare inadecvată. Rădăcinile nu au acces la suficient oxigen și încep să se sufoce. Rădăcinile nu pot transporta oxigenul, apa și alți nutrienți în întreaga plantă. Acest lucru face ca frunzele să devină galbene și este un semn că planta este pe cale de ieșire.

În funcție de cât de stabilite sunt rădăcinile, puteți aerisi singur solul afânându-l cu mâinile. Cu toate acestea, este posibil să deterioreze sistemul rădăcină și poate cauza mai multe probleme. Cel mai bine este să începeți planta într-un sol bun, îmbogățit cu materie organică, pentru a evita cu totul această problemă.

Compactarea solului este adesea cauzată de mersul pe sol, așa că cultivarea roșiilor în paturi înalte sau ghivece mari este o modalitate de a rezolva problema.


 Socul de transplant

Dacă ți-ai transplantat recent răsadurile (aproximativ cu o săptămână sau două înainte) și observi frunze îngălbenite pe fundul plantei, șocul de transplant este probabil cauza. Când răsadurile sunt mutate dintr-un loc cald – în interior sau într-o seră – în sol rece în aer liber, au nevoie de timp pentru a se adapta la noile lor condiții. Șocul poate face ca frunzele de jos ale plantei să devină galbene. Din fericire, aceasta este doar o scurtă fază de ajustare. Atâta timp cât noua creștere este verde și sănătoasă, nu există niciun motiv de alarmă. Frunzele galbene vor cădea în cele din urmă și planta va reveni la o sănătate bună.


Deoarece șocul de transplant nu este de obicei dăunător plantei și nu este neapărat reparabil odată ce este descoperit, cel mai bine este să preveniți problema. Înainte de transplant, asigurați-vă că solul s-a încălzit și că temperaturile nocturne nu scad prea scăzute (sub 15C). Dacă descoperiți semne de șoc de transplant, puteți ajuta la recuperarea plantei prin îndepărtarea frunzelor îngălbenite de la tulpină. Acest lucru va direcționa energia către noua creștere atât de necesară și departe de a încerca să mențină frunzele moarte.

Boli

Cauza

Una dintre cele mai insidioase cauze ale îngălbenirii frunzelor este boala. Mai multe boli ale plantelor de tomate cauzează frunze galbene, iar multe dintre ele sunt greu de abordat odată stabilite. Primul vinovat este ciuperca timpurie , cauzată de o ciupercă în sol. Din fericire, această problemă este ușor de identificat. În frunzele inferioare va apărea o pată galben-pal, transformându-se într-o pată maro închis cu galben la margini. Dacă nu este tratată, toată frunza se va îngălbeni și va cădea. Marcaje similare apar din cauza unei alte boli fungice, petele frunzelor Septoria. Plantele de tomate afectate de această ciupercă vor afișa pete maro mari în frunzele lor, conectate prin pete galbene. Netratată, problema se poate muta de la frunze la tulpina plantei și poate provoca și mai multe daune. Apoi există diferitele „olesiri” – ofilirea Fusarium, ofilirea Verticillium și ofilirea bacteriană.


Ofilirea fusariană începe în sol și infectează rădăcinile plantei, împiedicând transportul apei către tulpini și frunzele plantei. Planta va părea ofilita, chiar dacă există suficientă apă în sol, iar frunzele vor începe să cadă de jos în sus.

 Aceste pete vor deveni în cele din urmă maronii și frunzele vor cădea de pe plantă.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii