Sirop de liliac la rece

 Liliacul are multe întrebuințări în bucătărie. Este obișnuit să folosiți florile minuscule pentru jeleu de casă, dar ați încercat sirop simplu de liliac? Este absolut delicios, ușor de făcut acasă și o modalitate fantastică de a integra gustul unic al liliacului în băuturi. 


Aroma siropului este de culoare florală întunecată - aproape asemănătoare lavandei,  dar distinct de liliac. Este minunat de amestecat cu limonadă și alte băuturi ușoare, oferind un gust parfumat de primăvară din curtea ta. În timp ce siropul arată maro în sticlă, creează băuturi care au o culoare moale violet.


Acest sirop de liliac este la fel de ușor ca orice alt  sirop simplu . Este nevoie de timp suplimentar pentru a pregăti buchețelele și a înmui siropul, așa că această rețetă este pentru un lot dublu care creează 2 căni de sirop. Deoarece liliacurile sunt prezente doar pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare an, cel mai bine este să profitați de moment.


Ingrediente

4 cesti buchetele de liliac proaspete

2 căni de zahăr

2 căni de apă


Pași pentru a o face

Notă: Deși există mulți pași în această rețetă, aceasta este împărțită în categorii realizabile pentru a vă ajuta să vă planificați și să vă pregătiți mai bine.


Pregătiți florile

Primul pas este adunați ciorchinii de flori și îndepărtați buchețelele. Aceasta este cea mai parfumată sarcină și cea mai mirositoare în bucătărie.


Fiecare soi de liliac va avea un gust ușor diferit. Dacă aveți opțiuni disponibile, dă-i florilor o ciuguleală rapidă pentru a vedea care vă place cel mai mult. Adesea, veți descoperi că soiurile violete sunt mai aromate decât liliacul alb.


Odata ce ai ales tufa de liliac, cauta flori proaspete si in plina inflorire. Tăiați câteva ciorchini, mișcându-vă în jurul plantei, astfel încât să nu luați prea multe flori dintr-un singur loc. Adunați mai multe flori decât credeți că veți avea nevoie; 3 ramuri mari de flori vor da aproximativ 4 căni de buchețe.


Scoateți buchețelele minuscule din fiecare buchet: luați floarea (sau un buchet mic) și trageți-o din tulpină. Asigurați-vă că păstrați doar buchețelele violet, deoarece tulpinile verzi mici pot face siropul amar.


Puneți buchețelele într-o strecurătoare cu ochiuri fine. Clătiți sub apă rece pentru a îndepărta praful și resturile.

Într-o cratiță mică, amestecați zahărul și apa la foc mediu. Aduceți la fiert în timp ce amestecați până când tot zahărul s-a dizolvat.

Adăugați buchetele de liliac, amestecați ușor și acoperiți. Reduceți focul și fierbeți aproximativ 5 minute.

Scoateți tigaia de pe foc, țineți-o acoperită și așteptați. Pe măsură ce se răcește și se odihnește, florile de liliac își vor adăuga aroma dulce la sirop. Timpul necesar pentru a înmuia va depinde de varietatea de liliac și de cât de intensă doriți aroma. Deoarece este o floare delicată, va dura 3 până la 8 ore pentru a se infuza complet.

Turnați siropul într-o strecurătoare cu ochiuri fine, care se sprijină pe un castron mare. Lăsați-l să stea câteva minute și agitați-l din când în când, astfel încât mai mult sirop să se filtreze prin flori și să picure în bol.

După strecurare, turnați siropul de liliac finit într-un recipient de sticlă cu un capac etanș. Păstrați-l la frigider, unde ar trebui să se păstreze o săptămână sau două.

Folosește siropul de liliac în băuturile tale preferate

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii