Cum obtinem o telina mare ? Tehnica plantarii rasadurilor de telina

 Țelina poate fi o plantă dificil de început de la semințe și poate frustra grădinarii începători. Cu toate acestea, cu puține cunoștințe și puțină răbdare, oricine poate învăța cum să cultive țelină acasă!


Țelina de casă are adesea un gust mult mai puternic decât țelina cumpărată din magazin, deoarece cultivatorii comerciali își albesc țelina. Acest lucru conferă plantei o culoare verde mai deschisă și un gust blând, dulce. 

Țelina este cultivată în Marea Mediterană de mii de ani. Pe baza săpăturilor arheologice, semințele de țelină au fost găsite și în Elveția și China. Planta a fost folosită ca plantă în Egipt, Roma și China ca remediu pentru mahmureală sau ca afrodisiac, deși nu există dovezi că a funcționat. Grecii, romanii și egiptenii foloseau frunzele de țelină pentru a țese coroane pentru sportivii învingători. Abia în anii 1600 în Franța a fost cultivat în scopuri comestibile. Țelina are un sistem de rădăcină compact, cu tulpini fibroase înalte care se îngustează în frunze. Țelina este cultivată pentru tulpina și frunzele sale.Începeți țelina cu 8-12 săptămâni înainte de îngheț în zonele temperate pentru a vă asigura că are un sezon de creștere complet.

Țelina are nevoie de soare plin, dar va beneficia de umbra după-amiezii. Plantați țelina în șanțuri în pământ, paturi de grădină sau recipiente cu udare automată.


Începeți semințele de țelină deasupra unui pământ de ghiveci care pornește semințe. Semințele de țelină au nevoie de lumină pentru a germina, așa că nu acoperiți semințele cu pământ. Păstrați semințele de țelină umede prin aburirea suprafeței solului pentru a-l menține umed. De asemenea, puteți adăuga un dom de umiditate pentru a menține umezeala. Fii răbdător! Țelina poate germina la fel de repede ca o săptămână, dar poate dura și până la patru săptămâni pentru a crește. 


Dacă cultivați țelină în șanț, ar trebui să săpați șanțuri adânci de aproximativ un picior pentru a le planta. Dacă vă albiți țelina, puteți planta țelină la nivelul solului. De asemenea, puteți acoperi tulpinile cu pământ, așezându-le în jurul plantei. Asigurați-vă că mențineți solul umed constant, astfel încât țelina să poată prospera. 

Mai  multe despre plantarea rasadurilor de telina, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii