Hortensia – tot ce trebuie sa stiti despre plantarea ei

 Fără hortensii, nu ar exista vara așa cum o știm noi. Plănuiești să adaugi o hortensie (sau trei) în grădina ta? Te întrebi cum să-ți aranjezi cel mai bine florile voastre bulgăre de zăpadă într-o vază? Sau încerci să-ți dai seama cum să schimbi culoarea hortensiilor tale roz în albastru? În funcție de specie și de soi (dintre care există sute), hortensiile pot trăi mai mult de 50 de ani dacă sunt fericite în locul pe care îl alegeți pentru ele. Hortensiile își pot schimba culoarea de la albastru la roz (sau invers) în funcție de aciditatea solului. (Cu cât solul este mai alcalin, cu atât florile sunt mai roz.) 


Cel mai bun moment pentru a planta hortensii

Toamna este cel mai bun sezon pentru plantarea hortensiilor, urmată de primăvara devreme. Ideea este de a oferi arbustului suficient timp pentru a stabili un sistem radicular sănătos înainte de a înflori. Cel mai bun moment al zilei pentru plantare este dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Părțile mai răcoroase ale zilei oferă protecție împotriva stresului termic. Păstrați plantele noi bine udate până la înființare.


Unde să plantezi hortensii

A ști unde să plantezi arbuști de hortensie este un prim pas important. Mulți oameni plantează hortensii în paturi lângă case sau langa garduri. Acest lucru se datorează faptului că hortensiilor iubesc soarele cald de dimineață, dar nu le place căldura după-amiezii. Cel mai bun loc pentru a planta hortensii este într-o locație adăpostită, cu dimineți însorite și după-amiezi umbroase. Găsești adesea acest lucru în partea de nord sau de sud a casei tale. Evitați să plantați direct sub copaci, ceea ce poate duce la competiție pentru apă și nutrienți. Vânturile puternice pot rupe și deteriora frunzele și pot distruge florile.


Cel mai bun sol pentru hortensii

Hortensiile cresc bine în sol care conține o abundență de material organic. Un bun drenaj este vital. În timp ce hortensiilor le place solul umed, ele nu pot tolera să fie îmbibate cu apă. Solurile ude, cu drenare slabă pot provoca putrezirea rădăcinilor. În doar câteva săptămâni, hortensiile tale pot muri rapid. Dacă aveți sol greu, luați în considerare amestecarea cu mult compost înainte de plantare pentru a îmbunătăți calitatea solului.


Cum să plantezi hortensii

Pentru a planta hortensii, pur și simplu săpați găurile de plantare  mai late decât globul de rădăcină. Păstrați adâncimea găurii în concordanță cu dimensiunea globului de rădăcină, astfel încât planta dvs. să se așeze la nivelul sau doar mai sus decât solul din jur. Prin crearea unei movile ușoare, contribuiți la creșterea drenajului apei departe de baza plantei.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii