Galbenele, cultivare, ingrijire, beneficii

 Nu numai că Calendula officinalis este valoroasă pentru albine, albine sălbatice și fluturi datorită polenului și nectarului său de înaltă calitate, dar și noi, oamenii, putem beneficia de ea.

Calendula, cunoscută și sub numele de gălbenele de ghiveci, gălbenele sau gălbenele comune, aparține familiei Asteraceae. Floarea există atât de mult timp încât este imposibil de spus cu certitudine de unde a venit. Studiile botanice sugerează că are originea în regiunea mediteraneană, iar cruciadele ar fi posibil să fi ajutat la răspândirea sa la sfârșitul secolului al XI-lea. Calendula este, prin urmare, un neofit, sau o plantă nenativă. Cu toate acestea, deoarece nu îndepărtează alte plante sau proliferează excesiv, nu este considerată problematică sau invazivă .

În zilele noastre, gălbenele cresc în primul rând acolo unde solul este bogat în nutrienți și afânat. După înflorire, gălbenelele anuale în ghivece formează capete de semințe care cad și iernează în sol, producând noi plante cu flori galben-portocalii înalte de 20 până la 60 cm în sezonul de creștere următor. Calendula netoxică  înflorește din iunie până în octombrie  și poate fi folosită într-o varietate de moduri. De exemplu, puteți folosi gălbenele obișnuite ca remediu la domiciliu pentru a trata rănile sau pentru a reduce inflamația.

Locația potrivită pentru calendula

Calendulei îi place solul proaspăt până la umed, lutoasă, bogat în nutrienți. Din păcate, solurile grele și pline de apă nu sunt potrivite pentru creșterea plantei. Semănați semințele într-un loc însorit până la semi-umbrit în aer liber sau într-un recipient din martie până în mai și nu mai târziu de începutul toamnei. Este ușor să crești gălbenele într-un ghiveci și să o păstrezi pe balconul tău semi-umbrit până la plin soare ca plantă utilă pentru oameni și insecte.


Important : Dacă este cultivat în ghiveci, alegeți un ghiveci cu găuri pentru a asigura scurgerea apei. Păstrați semințele de gălbenele din ghiveci umede, astfel încât să poată germina.


Gălbenele la ghiveci dintr-o privire:


Perioada de semănat: aprilie – octombrie

Perioada de germinare: 8 – 14 zile

Temperatura de germinare (optima): 10 – 20 °C

Adâncime de semănat: 1 – 2 cm

Distanța dintre rânduri: 20 – 30 cm, această distanță se aplică și altor culturi

Distanța plantelor: se subțiază la 25 cm după încolțire


Folosirea calendula ca gunoi de grajd verde împotriva dăunătorilor

Această plantă medicinală nu este numai benefică pentru oameni și insecte, dar poate ajuta și la îmbunătățirea solului. De exemplu, dacă solul este infestat cu nematozi dăunători (numiți și viermi de ață sau viermi de anghilă), plantele de gălbenele acționează ca un dezinfectant natural al solului împotriva multor tipuri de nematozi. Semănați pur și simplu 1,5 grame de sămânță de galbenele pe metru pătrat între martie și septembrie și lăsați florile să crească timp de cel puțin zece săptămâni înainte de a le încorpora în sol. Plantarea însoțitoare cu gălbenele este o măsură eficientă de combatere a dăunătorilor pentru unele plante de legume, mai ales că nematozii dăunători sunt obișnuiți în roșii și morcovi.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii