La ce distanta se planteaza usturoiul pentru o recolta generoasa?

 Usturoiul este una dintre culturile cele mai ușor de cultivat într-o grădină de casă și pentru a încuraja cei mai mari bulbi, este important să acordați atenție distanței dintre usturoi. Dacă cateii sunt plantati prea aproape, bulbii nu vor crește. Sunt prea departe unul de celălalt și nu vă maximizați spațiul în grădină. Mai jos veți descoperi recomandări pentru cea mai bună distanță pentru soiurile cu gât dur și gât moale într-o grădină în pământ, pat înălțat sau container. De asemenea, veți afla mai multe despre factorii care influențează distanța dintre plantarea usturoiului.


Usturoiul este un membru al familiei Allium și este legat de legume precum ceapa, prazul și usturoiul . Există o serie de factori care pot afecta distanța dintre usturoi în paturile înălțate, grădinile în pământ și chiar containerele. Iată 4 puncte de care trebuie să țineți cont atunci când decideți cât de departe să plantați căței de usturoi.

1) Cum afectează dimensiunea grădinii distanța dintre usturoi

Grădinarii cu mult spațiu de creștere își pot permite să planteze usturoi la o distanță care încurajează bulbii mari. Cei cu grădini mici sau care cresc în ghivece au de ales. Pot planta usturoi la distanța ideală pentru bulbi mari sau pot planta puțin mai aproape. Plantarea căței de usturoi apropiați duce la bulbi și căței de dimensiuni mai mici, dar o recoltă generală mai mare.

Dacă veți planta usturoi mai aproape de distanța recomandată, asigurați-vă că oferiți condiții ideale de creștere. La fel ca majoritatea allium-urilor, solul ideal pentru cultivarea usturoiului este un lut fertil, bine drenat, cu un pH al solului între 6,0 și 7,0. Mai întâi, adăugați câțiva centimetri de compost sau gunoi de grajd îmbătrânit, precum și un îngrășământ vegetal organic granular în sol. Apoi, asigurați umiditate constantă plantelor pe tot parcursul sezonului de creștere. Îndepărtați, de asemenea, orice buruieni care răsare pentru a reduce competiția pentru lumină, apă și nutrienți.


2) Tipul de usturoi afectează distanța dintre usturoi

Există două tipuri de usturoi pe care le puteți planta: usturoiul moale și usturoiul tare. Ele variază în ceea ce privește rezistența la frig, dimensiunea și formarea cățelului și producția de usturoi. Usturoiurile cu gât moale nu sunt la fel de rezistente la frig precum soiurile cu gât dur și, prin urmare, sunt cultivate mai ales de cei care trăiesc într-un climat blând. Fiecare bulb de usturoi cu gât moale este plin de căței și, spre deosebire de soiurile cu gât dur, nu dezvoltă o tulpină înfloritoare centrală, numită scape. Usturoiul cu gât moale are o durată lungă de păstrare, bulbii care durează adesea până la un an atunci când sunt păstrați la temperatura și umiditatea relativă potrivite.

Usturoiul tare este tipul de usturoi pe care îl cultiv în grădina mea cu climă rece. Este foarte rezistent la iarnă și produce un rând de cuișoare care înconjoară scape. Scăpările de usturoi sunt tăiate la începutul verii, astfel încât energia plantei să se poată concentra pe formarea bulbilor. Scapele sunt delicioase și pot fi folosite în rețete ca înlocuitor pentru căței de usturoi. Soiurile de usturoi cu gât dur au de obicei mai puțini, dar mai mari căței per bulb decât usturoiul cu gât moale.

Anumite soiuri cu gât moale, ccresc în bulbi de dimensiuni mici până la mijlocii și pot fi distanțate între 8-10 cm.


3) Modul în care pliviți grădina poate afecta distanța dintre usturoi

Strategia mea de plivire este să trag buruienile imediat ce le observ. Am încercat să învăț stadiile imature ale buruienilor comune grădinii mele, astfel încât să le pot îndepărta foarte devreme în ciclul lor de viață. Trag multe cu mâna, dar folosesc și unelte de plivit precum un Cobrahead sau o sapă coliniară . Dacă pliviți manual, puteți planta căței de usturoi puțin mai apropiați. Dacă intenționați să utilizați o sapă de grădină  sau un alt instrument de plivit, poate doriți să lăsați puțin spațiu între plantele de usturoi pentru a găzdui instrumentul. Nu doriți să deteriorați tulpinile sau frunzele plantelor de usturoi atunci când pliviți, deoarece acest lucru poate afecta creșterea și poate introduce boli ale plantelor.

Alți factori de luat în considerare la distanțarea usturoiului sunt modul în care intenționați să pliviți și dacă boala este un risc. Distanța mai mare permite plivirea ușoară și un flux mai bun de aer pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

4) Bolile plantelor pot afecta distanța dintre usturoi

Dacă ați avut în trecut probleme cu bolile usturoiului, cum ar fi putregaiul alb, mucegaiul pufos sau putregaiul botrytis, nu vă zgâriți la distanță! Oferă plantelor spațiu suficient pentru a asigura o bună circulație a aerului prin frunziș. Plantele supraaglomerate sunt mai predispuse la boli, deoarece frunzele durează mai mult să se usuce după ploaie sau irigare. Dacă boala a fost o problemă în sezoanele de vegetație anterioare, asigurați-vă, de asemenea, că mulciți plantele cu câțiva centimetri de paie. Acest lucru poate minimiza răspândirea organismelor din sol.

Mai multe despre distanta de plantare a usturoiului, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii