Ridichile sunt printre cele mai ușor de cultivat. Rezistente și rapide la maturare, plantările succesive la începutul primăverii și din nou la începutul toamnei vor asigura o aprovizionare constantă de rădăcini crocante și picante.
O sursă bună de vitamina C, sunt și o bună plantă însoțitoare în grădină. Și fiecare parte a ridichei este comestibilă!
Arborele genealogic
Ridichi, Raphanus sativus , aparțin familiei Brassicaceae .Cunoscute și sub denumirea de legume crucifere, unele rude ale Brassica includ rucola , varza , broccoli , conopida , kale , rapiță (canola), gulie și napi .
Anuale sau bienale, ele sunt cultivate în principal pentru rădăcina pivotantă - care poate fi rotundă, cilindrică sau conică.
Dimensiunile variază foarte mult, de la tipurile mici de primăvară, cum ar fi Cherry Belle de 2 cm, până la soiurile mari de daikon și de iarnă, care pot avea rădăcini de până la 50 de cm.
Culorile sunt la fel de variabile, cu nuanțe de roz, roșu, mov, alb, galben și chiar rădăcini negre.
Ridichile se împart în trei tipuri diferite:
1. Devreme
Acestea necesită lunile răcoroase de primăvară și toamnă devreme pentru a se dezvolta corespunzător și a se maturiza foarte repede, în 20-30 de zile.
2. Sezonul mijlociu
Aceste soiuri de vară sunt mult mai rezistente la căldură și pot fi însămânțate succesiv din mai până în august. Soiurile de mijloc de sezon sunt încă pe partea mică a scalei și necesită puțin mai mult timp pentru a se maturiza, la 30-40 de zile.
3. Tarzii
Cunoscute și sub numele de ridichi de iarnă, acestea pot fi semănate pe tot parcursul iernii în regiunile calde și la sfârșitul verii până toamna în zonele temperate.
Soiul de iarnă are rădăcini mari și necesită încă mai mult timp pentru a crește, fiind necesare 60-70 de zile pentru o cultură matură.
Pregătirea solului
Această cultură cu rădăcină pivotantă este un hrănitor mediu spre greu și îi place solul care este afanat, răcoros și fertil.
Semințele pot fi semănate atunci când temperaturile solului ajung în intervalul de 10°C, cele mai bune rate de germinare având loc în intervalul 12-13°C.
Înainte de însămânțare, modificați solul cu 5 cm de material organic matur, cum ar fi compost sau gunoi de grajd putrezit.
Se recomandă, de asemenea, aplicarea unui îngrășământ universal, cum ar fi 10-10-10 sau 16-16-8, folosind aproximativ 1 cană pentru fiecare 10 picioare de rând.
Semănat și Cultură
Pentru soiurile de primăvară, semințele trebuie semănate pe vreme rece și pot fi plantate de îndată ce solul este lucrabil.
Semințele de R. sativus rămân viabile aproximativ patru ani în condiții adecvate de depozitare și germinează rapid – în 5-7 zile.
Cultiva ridichi din banda de semințe sau din semințe în grădina din curtea ta
Se vor descurca cel mai bine dacă nu sunt însămânțate prea strâns, într-o locație însorită. Prea multă umbră va avea ca rezultat o mulțime de frunze, dar rădăcinile vor fi puține.
Semănați aproximativ o jumătate de cm adâncime în șanțuri distanțate la 3 cm.
Dacă sunt spațiate generos, la aproximativ 3-4 inch una de cealaltă, puteți elimina sarcina de subțiere a acestor legume care se maturizează rapid.
Comentarii
Trimiteți un comentariu