Fertilizarea solului din gradina cu cenusa

 O întrebare frecventă despre compostare este: „Ar trebui să pun cenuşă în grădina mea?” S-ar putea să vă întrebați dacă cenușa din grădină vă va ajuta.

Ar trebui să pun cenuşă în grădina mea? Răspunsul scurt dacă ar trebui să utilizați cenușa de lemn ca îngrășământ este „da”. Acestea fiind spuse, trebuie să aveți grijă cum și unde folosiți cenușa de lemn în grădină, iar compostarea cenușii este o idee bună .

Folosind cenușa de lemn ca îngrășământ 

Cenușa de lemn este o sursă excelentă de var și potasiu pentru grădina dvs. Nu numai că, folosirea cenușii în grădină oferă și multe dintre oligoelementele de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta.

Dar îngrășământul de cenușă de lemn este cel mai bine folosit fie ușor împrăștiat, fie prin compostare mai întâi împreună cu restul compostului. Acest lucru se datorează faptului că cenușa de lemn va produce leșie și săruri dacă se udă. În cantități mici, leșia și sarea nu vor cauza probleme, dar în cantități mai mari, leșia și sarea vă pot arde plantele. Compostarea cenușii de la șemineu permite îndepărtarea leșiei și a sării. Nu toate îngrășămintele de cenușă de lemn sunt la fel. Dacă cenușa de șemineu din compostul dvs. este făcută în principal din lemn de esență tare, cum ar fi stejarul și arțarul, nutrienții și mineralele din cenușa dvs. de lemn vor fi mult mai mari. Dacă cenușa de șemineu din compostul dvs. este făcută în principal din arderea lemnelor de rășinoase precum pinul sau brazii, vor exista mai puțini nutrienți și minerale în cenușă. 


Alte utilizări de cenușă de lemn în grădină 

Cenușa de lemn este utilă și pentru combaterea dăunătorilor. Sarea din cenușa de lemn va ucide dăunători deranjanți, cum ar fi melcii , limacsii și unele tipuri de nevertebrate cu corp moale. Pentru a folosi cenușa de lemn pentru combaterea dăunătorilor, pur și simplu stropiți-o în jurul bazei plantelor atacate de dăunători cu corpul moale. Dacă cenușa se udă, va trebui să reîmprospătați cenușa de lemn, deoarece apa va îndepărta sarea care face din cenușa de lemn un control eficient al dăunătorilor.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos ;

Comentarii