De ce incoltesc cartofii ? Cum prevenim incoltirea cartofilor ?

 


Nu există legumă mai versatilă, mai reconfortantă sau mai iubită decât cartofii. Cheia pentru a vă face cartofii să reziste este să-i păstrați într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Unele opțiuni ideale de depozitare includ cămară , o cutie de carton sau o pungă de hârtie maro. Dacă doriți ca spudurile dvs. să prospere cu adevărat cât mai mult timp posibil, păstrați-le într-o zonă bine ventilată, la aproximativ 8 grade C, și asigurați-vă că nu sunt expusi la lumina soarelui. Când cartofii primesc prea mult soare, ei produc un compus toxic numit solanină. Solanina poate face cartofii amari, necomestibili și poate provoca greață.

Cartofii sunt suficient de pregatiti pentru a fi depozitați atunci când coaja nu se mai freacă. Cel mai bine este să lăsați cartofii în pământ două săptămâni după moartea vârfurilor, fie natural, fie din cauza cositului, dacă doriți să-i depozitați. Când cartofii sunt recoltați după ce cojile s-au întărit, vor exista mai puține daune în timpul recoltării. Întărirea permite ca pielea să se întărească, iar unele dintre amidonuri să se transforme în zaharuri. Aceste modificări ajută tuberculii să se păstreze luni de zile. 

 Când cartofii intră pentru prima dată în depozit, ei sunt încă „vii” și respiră și au nevoie frecvent de aer proaspăt. Ei se vor încălzi dacă sunt lăsati închisi și ar putea dezvolta centre negre, unde celulele mor din lipsă de oxigen. 

 Depozitarea cartofilor proaspăt recoltați 

 În primele două săptămâni după recoltare, pivnița sau alt spațiu de depozitare va avea nevoie de 6-9 ore de ventilație la fiecare două sau trei zile. Obiectivul de temperatură este de5-10 grade C, cu 95% umiditate. Ventilați când temperatura este de 0–10C : în timpul zilei dacă nopțile sunt prea reci și zilele sunt blânde; noaptea dacă nopțile sunt blânde și zilele prea calde. Dacă acolo este foarte umed, ventilați mai mult. La două săptămâni după recoltare, sortați toți cartofii. Până în acest moment, cei care urmează să putrezească au început probabil să facă acest lucru. Restivuiți, amintindu-vă să păstrați spațiu aerian între lăzi și pereți. Pentru săptămânile 2-4, obiectivul de temperatură este de 10 ° C și este nevoie de aer proaspăt aproximativ o dată pe săptămână.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii