Diferenta intre ciupitul si copilirea castravetilor

 Ce înseamnă să ciupi o plantă?

Ce înțelegem prin „ciupire” și prin ce diferă de tăiere sau tăiere? În esență, sunt trei cuvinte diferite pentru același lucru de bază: eliminarea creșterii în exces a unei plante. Principala diferență dintre ele este metoda care este utilizată pentru a elimina creșterea.


Ciupirea se face de obicei cu degetele atunci când creșterea este fragedă și ușor de îndepărtat.

Tăierea și tăierea  folosesc foarfece, lunetiste sau tundere pentru a tăia părțile plantelor care au tulpini mai dure sau sunt greu accesibile cu degetele.

Ciupirea este într-adevăr cel mai simplu tip de tăiere pe care îl puteți face, deși ceea ce decideți să eliminați depinde de ceea ce sperați să obțineți.

Beneficiile ciupirii plantelor

Există multe motive pentru a ciupi:


Pentru a controla dimensiunea plantei. Vrei ca planta să fie mai stufoasă sau mai subțire? Ciupirea vârfului în creștere al unei plante o va face mai plină și o va împiedica să crească mai înaltă. Practic, atunci când tăiați o tulpină, planta răspunde producând două tulpini noi, câte una pe fiecare parte a tăieturii. Pe de altă parte, subțierea creșterii laterale în exces este utilă atunci când antrenează o plantă să crească un spalier.

Măriți dimensiunea fructelor. Dacă eliminați unele dintre fructele în curs de dezvoltare, planta își va direcționa mai multă energie în cele rămase, făcându-le mai mari. Acest tip de rărire se face adesea pe pomi fructiferi, dar funcționează și cu roșii sau alte culturi foarte productive. Dacă încercați să creșteți un dovleac uriaș, aveți șanse mai mari să obțineți un record dacă tăiați toate fructele, cu excepția unui singur fruct per plantă.

Creșteți cantitatea de fructe. Îndepărtând excesul de frunze și ramurile care nu fructifică, planta va depune mai mult efort pentru a produce mai multe fructe pe ramurile rămase, mai degrabă decât mai multe frunze.

Creșteți calitatea fructelor. Îndepărtarea fructelor deteriorate sau „duroase” le permite celor bune să crească mai bine.

Creșteți circulația aerului și lumina în centrul plantei. Acest lucru va ajuta la combaterea mucegaiului praf și a altor boli fungice și la promovarea coacerii.

Pentru a accelera coacerea. Unor plante trebuie să li se spună când este timpul să înceteze să-și pună toată energia în creșterea mai multor frunze și să înceapă să-și coacă fructele.

Mai departe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii