Cultivarea mararului, cand se planteaza mararul

 Deși mararul seamănă foarte mult cu feniculul , aceste două plante aromatice fac parte din aceeași familie, dar nu sunt atât de strâns legate pe cât ați putea crede.

Pe lângă fenicul, mararul are multe alte rude gustoase și parfumate, inclusiv chimenul , pătrunjelul , anasonul și coriandru .

Aceste ierburi și mirodenii sunt toate membre ale familiei Umbellifer (Apiaceae) , numite așa din cauza capetelor lor de flori în formă de umbrelă. Numele de gen al mărarului Anethum provine din cuvântul grecesc pentru această plantă, care înseamnă „miros puternic”.


Cuvântul „mărar” se crede că are origini nordice, provenind dintr-un cuvânt care însemna să liniștească sau să liniștească, referindu-se la reputația sa de sujere pentru stomac. Puteți semăna semințe de îndată ce vă puteți lucra solul primăvara, cu condiția ca temperaturile să nu scadă sub 12°C.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi înainte de a planta această plantă în grădina ta este că, deși este anuală, are tendința de a se auto-însămânța.

Când semințele de la plantele mature cad pe solul grădinii tale, ele sunt fericiți să devină plante de dimensiune completă anul viitor fără niciun ajutor din partea ta.

Deci, dacă plantezi această plantă o dată, s-ar putea să nu fie nevoie să o plantezi din nou.Cel mai bun mod de a planta această plantă în grădina ta este să o crești din semințe în loc să faci transplanturi.

Acest lucru se datorează faptului că are o rădăcină pivotantă lungă și sensibilă, care se alătură altor câteva alimente de grădină, cum ar fi morcovii și sfecla , care nu apreciază transplantarea.


Când mararul este transplantat, acesta tinde să se maturizeze imediat - adică dacă nu moare pur și simplu. Așa că fă-ți o favoare și mergi pe calea cea mai bună plantând această plantă din semințe.

Când sunteți gata să vă semănați semințele, iată cum să o faceți:

Planificați să vă semănați semințele cu 2-3 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară.

Pregătiți-vă solul amestecând puțin compost , uniformizați suprafața solului și apoi udați-l ușor.

Apăsați ușor semințele în suprafața solului. Semințele de mărar au nevoie de lumină pentru a germina, așa că ar trebui fie să rămână goale la suprafață, fie să se acopere foarte ușor cu pământ, aproximativ 0,5 cm.

Plantați un grup de 3 semințe la fiecare 8-10 cm, în rânduri distanțate la 24 cm.

Oferiți o udare ușoară zilnică până când răsadurile apar.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii