Ce facem cu lalelele si narcisele dupa ce florile s-au uscat ?

 Mulți oameni sunt fericiți să-și lase bulbii de narcise acolo unde sunt și să se bucure de expoziția lor anuală de primăvară. Alții, totuși, ar dori să sape bulbii și să planteze altceva în acel loc pentru vară, replantându-și bulbii de narcise din nou în toamnă. Alți grădinari aleg să sape bulbii pentru a evita ca aceștia să fie deteriorați atunci când săpa peste paturile lor. Oricum, fie că intenționați să le lăsați in situ sau să le dezgropați pentru replantare - nu ar trebui să tăiați frunzișul vechi până când nu s-a uscat complet. Puteți îndepărta florile moarte, dar dacă sunt îndepărtate frunzele, prețioasa hrană a bulbului este deteriorată. Frunzele de narcise ar trebui să rămână atașate de bulb – chiar și după ce au îngălbenit complet – pentru că continuă să absoarbă lumina soarelui și substanțele nutritive, vitale pentru a produce flori bune în anul următor.


Odată ce perioada de înflorire s-a încheiat, puteți reduce udarea ceea ce va da bulbilor mesajul că sezonul de vegetație s-a încheiat. Când frunzele s-au uscat complet, puteți ridica și depozita bulbii dacă doriți, sau puteți tăia frunzișul și lăsați bulbii în pământ pregătindu-se până la următoarea lor exuberantă expunere.


Lalelele

Lalelele sunt o altă poveste. Spre deosebire de narcise, cu excepția câtorva specii, inclusiv lalelele botanice și anumiți hibrizi - în special Hibrizii Darwin - lalelele nu se naturalizează atât de ușor. Bulbii de lalele sunt sensibili la putrezire, cu toate acestea, dacă aveți sol nisipos, puteți evita acest lucru.


Un lucru de reținut: lalelele tale din anul II nu vor fi niciodată la fel de vizibile si frumoase ca cele pe care le-ai plantat din bulbii  toamna trecută.


Și motivul pentru asta? Cultivatorii olandezi petrec ani de zile crescând bulbi de lalele până când ajung la dimensiunea optimă care produce cele mai mari și cele mai bune flori. Acesta este momentul în care sunt exact la apogeul lor. După aceasta, bulbii se împart în bulbi mai mici și este posibil ca aceștia să nu înflorească deloc.


În plus, bulbii pe care le-ați primit în toamna trecută fuseseră special condiționate prin expunerea lor la anumite intervale de temperatură pentru perioade de timp stabilite. Acesta nu este ceva ce poate fi reprodus cu ușurință acasă. Știința cultivării lalelelor care produc cele mai uimitoare flori a fost dezvoltată de-a lungul sutelor de ani și este foarte precisă.


Acestea fiind spuse, dacă doriți să încercați ridicarea și depozitarea bulbilor de lalele sau dacă doriți să-i lăsați în pământ și să încercați să-i naturalizați, urmați exact același proces descris mai sus pentru îngrijirea ulterioară a bulbilor de narcise.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii