Obținerea mușcatelor din semințe

 

Mulți grădinari știu despre înmultirea mușcatelor din butași. Este o modalitate grozavă de a împărtăși plantele prețuite și se simte economisitor. Iar grădinarilor le plac lucrurile care sunt economisite. Dar dacă porniți plantele de la semințe, puteți alege dintr-o gamă de culori: roșu aprins, stacojiu, bicolor, portocaliu-somon, coral, roz, alb și lavandă. Și în loc să te simți economisitor, te simți deștept. 

 De ce ai nevoie Semințe: Există o selecție largă disponibilă la centrele de grădinărit și online. Cheia este să începeți devreme: veți avea nevoie de 12 până la 16 săptămâni pentru a obține plante cu flori. Unele soiuri vin să înflorească mai repede decât altele, așa că verificați pachetele cu semințe. 

Umpleți ghivecele sau celulele de plantare cu pământ de ghiveci umezit. Dimensiunea ideală este de aproximativ 20-30 cm. Cu alte cuvinte, le veți transplanta într-un ghiveci mai mare odată ce au aproximativ trei seturi de frunze și rădăcinile au umplut starterul. Deși ar putea părea înțelept să începeți cu un ghiveci mai mare, nu este. Răsadurile par să se descurce mai bine în locuri apropiate. Puneți câte o sămânță mică în fiecare oală și acoperiți cu un strat subțire de pământ umezit, cât să acopere sămânța. Acoperiți vasele cu o bucată de folie de plastic sau, dacă utilizați un starter de semințe, puneți capacul transparent deasupra. 

Așezați întregul set într-un loc cald, cu lumină puternică, indirectă. Semințele de muscate germinează cel mai bine la 25 de grade C., așa că luați în considerare să le puneți deasupra unui calorifer. Dacă suprafața solului se usucă, utilizați un pulverizator pentru a o umezi cu apă. Urmăriți germinarea, care poate dura până la trei zile sau până la patru săptămâni. De îndată ce vedeți primii lăstari verzi, îndepărtați învelișul și umeziți solul dacă pare uscat. 

Mutați plantele mici într-un loc care primește lumină puternică, cu temperaturi de 21C în timpul zilei și nu mai mici de 15  grade C. noaptea. Deși le puteți crește pe o fereastră însorită, orientată spre sud, luminile de creștere sunt cele mai bune.

 Începeți fertilizarea în această etapă: o dată pe săptămână, cu îngrășământ lichid care este amestecat la jumătate din putere. Odată ce răsadurile au fost transplantate în „ghivece de transplant” mai mari, începeți să fertilizați la putere maximă. Când plantele au trei seturi de frunze, transplantați-le într-un ghiveci mai mare. Acest lucru oferă rădăcinilor mai mult spațiu de creștere. În plus, aveți mai mult spațiu între plante, astfel încât aerul să poată circula. Plantele aglomerate sunt mai susceptibile la boli. Nu deveni econom prin reutilizarea solului vechi, care poate adăposti dăunători și boli. Utilizați pământ proaspăt pentru ghiveci, care este steril și se scurge liber. 

Continuați să fertilizați răsadurile, dar amestecați-l la putere maximă și aplicați-l la doza recomandată pe ambalaj. Când vine vremea fără îngheț, este timpul să „întărim” răsadurile. Întărirea înseamnă pur și simplu aclimatizarea plantelor la condițiile exterioare. Răsadurile cultivate în interior au fost lasate – le-ați oferit doar cantitatea potrivită de lumină, umiditate și nutrienți. Condițiile exterioare sunt mai dificile, cu temperaturi și niveluri de lumină fluctuante, umiditate mai variabilă a solului și vânt. Cu aproximativ o săptămână înainte de a plănui să puneți răsadul în grădină, începeți să le întăriți. Așezați-le într-un loc protejat în aer liber (parțial umbrit, ferit de vânt) timp de câteva ore, aducându-le noaptea. Treptat, pe parcursul unei săptămâni până la 10 zile, expuneți-le la soare și vânt din ce în ce mai mult.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii