Motive pentru care se ingalbenesc rasadurile

 Primele săptămâni după încolțire sunt destul de critice pentru succesul răsadurilor. Fie răsadurile cresc puternice și sănătoase, fie rădăcinile mor, ceea ce pune capăt vieții răsadurilor prematur. De cele mai multe ori nu vei ști ce se întâmplă sub suprafață, dar apoi răsadurile se îngălbenesc și trebuie să-ți dai seama de ce și ce să faci în privința asta.


De ce răsadurile mele evin galbene? Deteriorarea rădăcinilor este principalul motiv pentru care răsadurile devin galbene. Fie solul este umed, fie există deficit de azot, care provoacă cloroză sau îngălbenirea răsadurilor. Alte motive includ lumina inadecvată, udare neregulată, sol compact, niveluri greșite ale pH-ului, dăunători sau boli sau deficiență de nutrienți.  


De cele mai multe ori, cauzele îngălbenirii răsadurilor sunt de mediu și pot fi gestionate. Este important să se asigure condițiile ideale de creștere pentru răsadurile sensibile.



9 motive pentru care răsadurile devin galbene

Răsadurile sunt ca niște copii mici; sunt predispuși să se îmbolnăvească la cea mai mică schimbare a condițiilor din jurul lor. La fel ca în cazul copiilor mici, trebuie să aveți grijă de răsaduri și să le oferiți condițiile ideale de creștere care se potrivesc fiecărei specii.

Dacă și când devin galbene, căutați unul sau mai multe dintre motivele de mai jos.

1. Cotiledoanele nu mai sunt necesare

Cotiledoanele sunt primele „frunze” care apar pe un răsad nou încolțit. Nu sunt considerate frunze adevărate, dar joacă un rol important în furnizarea de nutrienți plantei și pentru a începe fotosinteza. Acest lucru este esențial pentru supraviețuirea răsadului, în timp ce rădăcinile nu sunt încă pregătite să absoarbă umiditatea și nutrienții din sol. Odată ce frunzele adevărate apar și cresc suficient de mari pentru a finaliza fotosinteza, cotiledoanele se vor îngălbeni și în cele din urmă vor cădea. Acest lucru este complet normal și nu este un motiv de îngrijorare.


2. Lumină insuficientă

Nu toate plantele pot tolera umbra parțială sau lumina slabă. Dacă răsadul are nevoie de lumină puternică, fie că provine de la lumina directă a soarelui sau de la lumina filtrată, atunci plantarea acestuia într-un loc umbrit îl va face să devină galben. Înainte de a alege locul potrivit pentru răsad, consultați instrucțiunile care vin cu acesta sau întrebați persoana care v-a vândut-o despre condițiile de lumină potrivite pentru această specie specifică. Dacă folosiți lumină artificială pentru a înlocui lumina naturală, acesta ar putea fi motivul pentru care răsadul devine galben. Căutați o lampă de creștere adecvată care oferă lumină similară cu soarele. 

3. Prea multă lumină

Chiar dacă planta matură are nevoie de soare plin, asta nu înseamnă că și răsadurile au nevoie de multă lumină pentru a crește. Amintiți-vă că răsadurile sunt fragile, cu o rădăcină subdezvoltată și puține frunze pentru fotosinteză. Umbrirea răsadurilor în cea mai fierbinte parte a zilei este o idee bună pentru a le proteja de strălucirea soarelui.


4. Prea multă apă

Solul umed este dezastrul multor răsaduri. Cu excepția cazului în care plantei îi place să stea în pământ îmbibat cu apă (ceea ce este rar), ar trebui să vă asigurați că solul se scurge bine și că nu rămâne ud ore lungi. Solul umed favorizează putrezirea rădăcinilor, care, în cazul răsadurilor, se poate dovedi fatală.


5. Lipsa de apă

Obținerea cantității potrivite de apă pentru răsaduri este o sarcină crucială. În timp ce udarea excesivă poate deteriora rădăcinile, lipsa de apă va duce, de asemenea, la moartea răsadurilor. Solul uscat înseamnă că toți nutrienții nu sunt accesibile rădăcinilor răsadurilor. Fără nutrienți și umiditate, răsadurile devin galbene.


6. Prea mult îngrășământ Prea curând

Îngrășământul este important pentru mulți răsaduri pentru a declanșa o nouă creștere și a-i ajuta să lupte împotriva bolilor, dar nu toți răsadurile au nevoie de îngrășământ imediat după plantare. Îngrășământul poate provoca arsuri ale rădăcinilor sau răsadurile vor fi stresate de creșterea rapidă.


7. Necesită îngrășământ

Lipsa nutrienților din sol poate fi un factor decisiv în succesul sau eșecul răsadurilor atunci când sunt gata de transplantare. Fără nutrienți, răsadurile nu pot susține creșterea tulpinilor și a frunzelor. Frunzele se îngălbenesc, răsadurile se ofilesc și în cele din urmă mor. Testați solul înainte de transplant și furnizați suplimente alimentare sau îngrășământ organic cu eliberare lentă pentru a susține răsadul. 


8. Timpul pentru transplant

Unele răsaduri au un timp specific pentru a le planta sau transplanta. Dacă greșiți momentul, răsadurile se vor ofili și se vor îngălbeni. De exemplu, un răsad care are nevoie de temperaturi moderate trebuie să fie transplantat la începutul primăverii, odată ce vremea se încălzește sau la începutul toamnei. Dacă întârziați timpul de transplant cu câteva săptămâni, răsadul s-ar confrunta cu căldură excesivă care i-ar putea împiedica creșterea și i-ar putea face să se îngălbenească. De asemenea, răsadurile din recipiente minuscule vor rămâne rapid fără spațiu și vor epuiza solul limitat de nutrienți. Nu amânați transplantul când va veni momentul.


9. Boli

Bolile sunt un alt vinovat din spatele răsadurilor care devin galbene. Infecții precum putregaiul rădăcinii și putregaiul coroanei provoacă decolorarea rădăcinilor. Dacă nu intervin rapid și tratați boala cu fungicidul potrivit, răsadul ar putea să nu supraviețuiască. 

Mai multe, pueti urmari in videoclipul meu de mai jos :


Comentarii