Ce se planteaza langa capsuni ?

 Cultivarea căpșunilor lângă plantele însoțitoare bune poate ajuta la atragerea polenizatorilor, încurajând în același timp creșterea. Aflați despre cele mai bune plante însoțitoare de căpșuni și pe care să le evitați.


Plantarea însoțitoare este o metodă de grădinărit testată în timp, care îmbogățește și protejează culturile vulnerabile. Fermierii și grădinarii plantează culturi specifice unul lângă celălalt pentru a descuraja dăunătorii, a atrage insecte benefice și pentru a stimula creșterea. Plantele însoțitoare fie vor ajuta o anumită cultură să crească, fie vor crește mai bine alături de o anumită cultură și pot face multe lucrări de sprijin în grădină:


1. Respinge insectele dăunătoare: viermii de varză, gândacii de castravete, gândacii de fasole mexicani, muștele morcovului, moliile de varză — tot felul de dăunători pot afecta grădinile. Multe plante însoțitoare (cum ar fi florile de gălbenele, catnip și ruda) resping anumiți dăunători și ar trebui să fie plantate lângă anumite culturi pentru a le menține fără dăunători.

2. Atrageți insecte benefice : Polenizatorii precum albinele și gărgărițele pot folosi puțină încurajare pentru a vizita grădini și a poleniza culturile. Grădinarii plantează adesea plante atractive, cum ar fi florile de borage, pentru a încuraja polenizatorii să viziteze.

3. Îmbunătățiți substanțele nutritive ale solului : Când culturile cresc, ele preiau nutrienți valoroși din sol, lăsând grădinarul să facă multă muncă la sfârșitul sezonului pentru a reînnoi substanțele nutritive ale solului. Cu toate acestea, există multe plante însoțitoare (cum ar fi fasolea de tufiș și fasolea stâlp) care adaugă nutrienți precum azotul înapoi în sol, ajutând la menținerea altor plante sănătoase.

Plantele însoțitoare bune pentru căpșuni facilitează, de asemenea, o creștere mai rapidă, îmbunătățesc aroma, oferă acoperire și umbră a solului și servesc drept markeri pentru a înțelege unde și când ați plantat o cultură (de exemplu, ultimul îngheț).


Plante însoțitoare pentru căpșuni

Următoarele plante de grădină sunt însoțitori grozavi pentru căpșuni.


1. Usturoi : Mirosul înțepător al usturoiului respinge dăunătorii precum omizile în timpul sezonului de creștere.

2. Spanacul : Spanacul și alte tipuri de salată pot ajuta la facilitarea creșterii reciproce a peticilor de căpșuni.

3. Ceapa : La fel ca usturoiul, ceapa descurajează paraziții să distrugă căpșunile din apropiere.

4. Leguminoase : fasolea și mazărea cresc calitatea solului și bacteriile fixatoare de azot pentru plantele de căpșuni.

5. Sparanghel : Plantele de sparanghel nu prezintă concurență pentru spațiu sau nutrienți.

6. Rubarbă : Rubarba nu este doar o plantă compatibilă cu cultivarea, ci este o asociere perfectă în rețete precum plăcinta cu rubarbă cu căpșuni.

7.Coada Soricelului : atrage polenizatorii ca si fluturii in gradina ta.

8. Fenicul : Feniculul are calități de respingere a dăunătorilor.

9. Ierburi : Plantați o grădină cu plante medicinale pentru a atrage insecte benefice care vă ajută să crească plantele de căpșuni. Ierburi precum salvie, mărar, arpagic, coriandru, cimbru, chimen  sunt plante excelente pentru căpșuni.

10. Gălbenele : Gălbenelele maschează mirosul dulce al căpșunilor și alungă nematozii cu noduri de rădăcină. Gălbenelele franceze, în special, resping nematozii nod dăunători și servesc ca acoperire a solului.

11. Lupini : Lupinii îmbogățesc solul cu azot și atrag polenizatorii precum albinele. Alte flori pot fi, de asemenea, însoțitori utili pentru căpșunile dvs., cum ar fi nasturtium, care atrage insecte benefice.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii