Podbalul, beneficii pentru sanatate

Potbalul este o plantă invazivă, perenă, care crește până la 30 cm înălțime. Florile aurii care arată asemănător păpădiei apar și mor înainte ca frunzele să fie produse, ceea ce duce la denumirea de Filius ante patrem (fiul înaintea tatălui). Semințele plantei sunt smocuri moi, asemănătoare părului, folosite adesea de păsări pentru a construi cuiburi, iar frunzele sunt late și în formă de copite, cu fire de păr pe suprafețele superioare și inferioare. Frunzele și mugurii floriferi sunt folosiți în principal în scopuri medicinale. Deși sunt legate de petaziți (butterbur), activitățile coltsfoot ar trebui privite separat.


Denumiri științifice

Tussilago farfara

Utilizări tradiționale/etnobotanice

Potbalul a fost utilizat pe scară largă pentru multiple indicații, inclusiv tratamentul bronșitei, cancerului pulmonar, emfizemului, inflamației, reumatismului, umflăturilor și retenției de apă și tuberculozei. A fost folosit de secole în medicina tradițională chineză și rusă pentru tuse.


Utilizări generale

Informațiile pentru a sprijini utilizările tradiționale (de exemplu, efecte antioxidante, antitusive, antimicrobiene, asupra vaselor de sânge) sunt limitate la studii de laborator și pe animale.


Care este doza recomandată?

Studiile clinice nu oferă recomandări de dozare.


Contraindicatii

A se evita in sarcina si la pacientii cu afectiuni hepatice. Informația lipsește.


Sarcina/Alăptarea

Evitați utilizarea. Preparatele pot conține alcaloizi de toxicitate hepatică cu cancer și potențial de mutație.


Interacțiuni

Niciuna bine documentată. Utilizați cu precauție cu diluanți ai sângelui (de exemplu, warfarină) sau agenți antiplachetari (de exemplu, aspirina, clopidogrel, prasugrel).


Efecte secundare

Lipsesc studiile clinice. Sunt posibile efecte alergice și hipertensive.


Toxicologie

Carcinogenitatea, mutagenitatea și sensibilitatea la soare au fost descrise pentru diferiți constituenți chimici.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii