Alunul, primele flori ale primaverii

 

Poate părea că martie este un pustiu sumbru, în timp ce așteptăm semnele primăverii, dar dacă acordați o atenție deosebită, puteți descoperi că în lumea plantelor se întâmplă mai multe decât credeați! De fapt, două dintre speciile noastre comune de arbuști nativi înfloresc: alunul cu cioc (Corylus cornuta) și alunul american (Corylus americana). 

 De ce să înflorească atât de devreme primăvara – cu mult înainte ca majoritatea insectelor să apară? Pentru că nu toate florile sunt polenizate de insecte. Mulți copaci și arbuști practică anemofilia , ceea ce înseamnă că își aruncă polenul în adânc și în lat, în briză. În loc ca boabele de polen să fie transportate direct către florile feminine de către o insectă sau o pasăre, totul depinde de curenții de aer. Așa că înflorește când ramurile sunt goale și nu există frunze care să împiedice acesti copaci. Mugurii florali femele de pe crenguțele de alun sunt mai mari decât mugurii de frunze acum de pe alunul cu cioc, deoarece se umflă în pregătirea pentru deschidere.

 Puteți vedea o mică parte din stigmele roșu rubiniu care abia încep să se uite între solzii muguri. Micile anemone de mare de culoare rubin de pe crenguțele de alun dau unul dintre primele indicii că începe spectacolul florilor de primăvară. Stigmatele roșii sunt lipicioase și vor prinde polenul care sufla în vânt. Între timp, amentii masculini s-au alungit și în curând florile minuscule care alcătuiesc acești amenti vor începe să înflorească. Pe măsură ce florile masculine strâns împachetate se deschid, amentul devine mai flexibil și vântul îl poate face să se miște cu ușurință, trimițând polen auriu în aer. Peste câteva luni, florile feminine fertilizate se vor dezvolta în ciorchini de fructe de alune caracteristice acoperite cu coajă. Alunul cu cioc (în formă de cap de pasăre cu un cioc lung) și alunul american (în formă de scoici de adâncime cu volan) sunt o vedere obișnuită la sfârșitul verii și la începutul toamnei, dar sunt rapid prinse de păsări și veverițe.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii