Ingrijirea capsunilor primavara

 Când ar trebui să scot mulciul de pe patul meu de căpșuni?

Pentru a reduce șansele de deteriorare a culturii de la un îngheț târziu sau un îngheț, lăsați mulciul pe cât posibil. Îndepărtarea mulciului la sfârșitul lunii martie poate încuraja plantele să înflorească înainte de a trece pericolul de îngheț. Temperaturile de 5 grade C sau mai mici pot deteriora sau distruge grav florile deschise. Deoarece primele flori produc cele mai mari fructe de pădure, un îngheț de primăvară târziu sau un îngheț pot reduce drastic recoltele.


Pentru a determina când să îndepărtați mulciul, examinați periodic plantele de căpșuni primăvara. Îndepărtați mulciul de la plantarea căpșunilor atunci când aproximativ 25% dintre plante produc o nouă creștere. Creșterea nouă va fi de culoare albă sau galbenă. (Dacă este posibil, mulciul de iarnă de pe căpșuni ar trebui să rămână până la mijlocul lunii aprilie .) Când îndepărtați mulciul, greblați materialul pe culoarele dintre rânduri. Dacă există amenințarea de îngheț sau îngheț mai târziu în primăvară în timpul înfloririi, greblați ușor mulciul peste plantele de căpșuni.


Ar trebui să-mi fertilizez căpșunile primăvara?


Plantațiile stabilite de căpșuni purtătoare de iunie nu trebuie fertilizate primăvara. Fertilizarea de primăvară stimulează creșterea foliară, produce boabe mai moi și crește problemele de boală. Creșterea vegetativă luxuriantă poate îngreuna culesul. De asemenea, boabele moi sunt mai susceptibile de a fi atacate de putrezirea fructelor. Ca rezultat, aplicarea de îngrășământ de primăvară poate reduce producția de fructe. 


Îngrășământul trebuie aplicat la căpșunile care poartă iunie în timpul procesului de renovare, imediat după ultima recoltă a sezonului. 

Când este cel mai bun moment pentru a planta căpșuni?


Primăvara devreme (aprilie) este cel mai bun moment pentru a planta căpșuni în Iowa. Aplicați și încorporați tipul și cantitatea recomandată de îngrășământ (pe baza rezultatelor testelor de sol) în primii 10 până la 12 cm de sol înainte de plantare. Dacă nivelul de fertilitate al solului este necunoscut, aplicați și încorporați 1 kilogram de 10-10-10 sau un îngrășământ de analiză similar la 100 de metri pătrați. 


Scoateți plantele de căpșuni din depozit atunci când sunt gata de plantat. Tăiați frunzele mai vechi, puneți rădăcinile în apă timp de o oră, apoi plantați imediat. Puneți fiecare plantă în pământ, astfel încât coroana plantei să fie egală cu suprafața solului. 


Imediat după plantare, udați plantele de căpșuni și aplicați o soluție de îngrășământ de pornire pentru a ajuta plantarea. Utilizați un îngrășământ solubil în apă urmând instrucțiunile de pe etichetă sau dizolvați 2 sau 3 linguri de îngrășământ complet de grădină, cum ar fi 5-10-5 sau 10-10-10, într-un l de apă. 


Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii