Este sigur să mănânci cartofi încolțiți?

 

Cartofii sunt un tip de produs hrănitor și versatil (de la cartofi prăjiți la piure, sunt delicioși în toate formele). Acestia oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate și sunt bogati în fibre, vitamine și minerale. În timp ce majoritatea cartofilor sunt complet siguri de consumat, ei conțin un tip de toxină naturală care, dacă se acumulează, te poate îmbolnăvi după consum. 

De aceea, cel mai bine este să monitorizați aspectul cartofilor pe care îi depozitați. 

De ce nu este sigur să mănânci cartofi încolțiți? 

Încolțirea înseamnă că nivelurile de toxine sunt prea mari și cartoful nu mai este sigur pentru consum. Solanina și chaconina pot provoca simptome precum vărsături, dureri abdominale, mișcări intestinale neregulate, diaree, cefalee, ceață pe creier, roșeață sau înroșire a tenului, confuzie sau febră. Cum să reduceți toxicitatea sau să eliminați mugurii din cartofi În cele din urmă, cel mai bun mod de a te proteja este să arunci cartofii care conțin pete verzi sau încolțiți. 

Cu toate acestea, dacă observați înmugurire sau o nuanță verde în unele zone, puteți încerca să le îndepărtați cu un cuțit ascuțit și să gătiți în continuare cu restul cartofului (deși acest lucru nu este recomandat). Din păcate, gătitul nu distruge acești compuși, așa că nu este indicat să pregătiți sau să mâncați cartofi cu muguri sau părți verzi. Cu siguranță vrei să fii mai atent dacă intenționezi să mănânci cartofi cu coaja în general, deoarece acolo rezidă toxinele. Dacă aveți în plus, depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat și asigurați-vă că le țineți departe de ceapă, care eliberează gaze și poate face ca cartofii să încolțească mai repede. Păstrați cartofii într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, cum ar fi o cămară sau un dulap. Evitați temperaturile ridicate, țineți-le departe de aparatele de bucătărie și asigurați-vă că sunt departe de lumina directă a soarelui.

Comentarii