Cultivarea busuiocului in gradina

 

Există mai multe soiuri de busuioc - fiecare cu caracteristicile și aroma sa unică. 

 Busuioc dulce 
- Busuiocul dulce este una dintre cele mai comune soiuri. Popular în salate, paste, pestos și multe altele, cea mai mare parte a busuiocului pe care îl veți găsi într-un magazin alimentar este busuioc dulce. Are o frunză rotunjită, în formă de cupă și de culoare verde mediu. 
Busuioc violet 
– Nuanța superbă a busuiocului violet este ceea ce îl face special. Mai mult un visiniu profund decât un violet strălucitor, nu este la fel de dulce ca alte soiuri. Are un gust oarecum de cuișoare și este grozav de înmuiat în ulei sau oțet. Busuiocul violet adaugă un contrast izbitor ca garnitură în preparatele preparate. 
Busuioc dulce thailandez 
– Frunze întunecate, mai mici, cu o notă de aromă de lemn dulce, busuioc dulce thailandez își păstrează aroma chiar și după ce este gătit. Este adesea folosit în mâncăruri asiatice. 

A învăța cum să plantezi busuioc este simplu, deoarece este una dintre cele mai ușor plante aromatice de cultivat . Busuiocul nu este deloc pretențios, iar cu plantarea, îngrijirea și recoltarea corespunzătoare, vă puteți bucura de el toată vara! 

 Când să plantezi busuioc

 – Cel mai devreme timp pentru a planta busuioc este la aproximativ 2 săptămâni după ultimul îngheț, odată ce solul este cald. Poate fi plantat și în timpul verii. 

Unde să plantezi busuioc

 – Plantează busuioc într-un loc care este mult soare. 6-8 ore pe zi este ideal. 

Creșterea busuiocului din înmulțirea rădăcinilor - Busuiocul poate fi înmulțit cu ușurință pur și simplu prin tăierea unei mici secțiuni dintr-o plantă existentă. Puneți pur și simplu tăietura, cu partea tăiată în jos, într-un pahar limpede cu apă și puneți-o într-un loc însorit. Schimbați apa la două zile și în curând va avea loc creșterea rădăcinilor. Odată ce rădăcinile au 2cm sau mai mult, busuiocul este gata să fie plantat.

 Creșterea în recipiente 

- Dacă plantați busuioc într-un recipient, asigurați-vă că utilizați un ghiveci foarte mare. Zilele fierbinți de vară pot usca ghivecele mici de sol, ceea ce va răni o plantă de busuioc în creștere. Cu cât vasul este mai mic, cu atât planta va avea nevoie de apă mai des. 

Alegerea solului – Busuiocul iubește solul umed, bogat și bine drenat, cu un pH de 6 – 7. Adăugați o cantitate sănătoasă de nutrienți organici adăugând compost, făină de oase sau făină de sânge în sol. Spațiere - Dacă plantați mai mult de una, distanțați plantele de busuioc la aproximativ 30 cmi una dintre ele pentru a permite creșterea. 

Udare – Paturile mari sau jardinierele pot avea nevoie de apă doar la fiecare 3 – 4 zile sau cam asa ceva. Căldura extremă sau ploile de vară vă pot necesita să ajustați cât de des udați. 

Îngrășământ – Busuiocul trebuie recoltat în mod regulat, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji prea mult cu privire la fertilizare. 

Recoltarea busuiocului 

Una dintre frumusețile busuiocului este că nu există o perioadă reală și definitivă de recoltare - alegeți doar ceea ce aveți nevoie după cum aveți nevoie. Și cea mai bună parte este, cu cât recoltați mai mult, cu atât o plantă de busuioc va produce mai mult. Recoltarea regulată va menține plantele pline și rotunde. Recoltați înainte ca planta să ajungă la sămânță . Când busuiocul ajunge la sămânță, frunzele vor avea adesea o aromă amară. 

 Cum să recoltați busuiocul - Odată ce planta de busuioc are aproximativ 12 cm înălțime, începeți să recoltați după cum este necesar. Tăiați cât de mult busuioc doriți, chiar deasupra punctului în care două frunze mai mari se întâlnesc. Recoltarea uniformă în jurul întregii plante va asigura o creștere uniformă. 
Cum se păstrează busuiocul - Busuiocul poate fi folosit chiar de pe plantă. De asemenea, poate fi depozitat pentru utilizare ulterioară. Uscarea frunzelor, congelarea sau conservarea lor în oțet sunt toate opțiuni pentru păstrarea busuiocului. Uleiul aromatizator este o altă utilizare minunată. Și, bineînțeles, nu uitați să faceți pesto! Frunzele proaspete de busuioc vor rezista câteva zile în apă dacă sunt păstrate la frigider. 

Îngrijirea plantelor de busuioc 

Sfat 1. Udă în mod constant și regulat. Păstrați solul umed pentru o creștere optimă. Udați dimineața devreme pentru cele mai bune rezultate. Dacă vă aflați într-o regiune mai fierbinte sau aveți un val de căldură, adăugarea de mulci în jurul plantei poate ajuta la menținerea umidității. 
 Sfat 2. Recoltați des pentru a încuraja o nouă creștere. 
 Sfat 3. Dacă o plantă de busuioc începe să înflorească, frunzele de busuioc vor începe să-și piardă din aromă și planta se va opri din creștere. Îndepărtarea florilor va fi totuși șmecherul, iar acea aromă dulce de busuioc va reveni în câteva zile.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii