Cultivarea mustarului in gradina

 

Muștarul este o cultură fabulos de versatilă. Muștarul cultivat pentru semințe este de obicei lăsat să se maturizeze, dar înainte de a forma pastai poate fi cultivat ca verdeață de muștar, deoarece întreaga plantă este comestibilă. Poate fi cultivat și sub formă de microverduri de muștar . Verdețurile sunt o frunză de salată, de vreme rece, piperată, ușor amară, tăiată și revenită, bogată în antioxidanți și plină de vitamine. Poate fi cultivat și ca îngrășământ verde sau ca cultură de acoperire, folosit pentru a suprima creșterea buruienilor și acționează ca un biofumigant atunci când este săpat în sol. 

 În cele din urmă, atunci când plantele de muștar înfloresc, ele produc semințe de muștar, ingredientul cheie în sosul de muștar, dându-i acea căldură și aroma picant. Semințele pot fi, de asemenea, folosite pentru a înviora mâncărurile din cartofi, legume și carne, sub formă de condiment sub formă de pudră sau crăpate ușor și adăugate la freci, marinate și curry.

Muștarul este numele comun pentru un grup larg de plante anuale din familia de varză, Brassicaceae , cultivate pentru frunzele și semințele lor. Există mai multe specii de muștar care produc diferite culori și aromă de semințe, cum ar fi Brassica juncea, Brassica nigra și Brassica alba . 

Muștarul este o cultură cu vreme rece, despre care se crede că este adaptată de la ridichi sălbatice și napi, având originile în vestul Asiei și Europa. Frunzele și florile variază ca aspect în funcție de specie sau soi. Frunzele de muștar pot fi adânc lobate, cu volante sau o formă ovală. Poate fi de culoare verde închis până la deschis, roșu sau violet, făcându-le un plus atractiv pentru orice bol de salată. Plantele de muștar tind să aibă flori galbene, dar uneori pot fi alb-crem. Florile sunt produse pe vârfuri înalte, cu lungimea cuprinsă între 30 – 90 cm. Păstăile lungi și subțiri de semințe verzi carense dezvoltă după înflorire, devin încet maro deschis pe măsură ce se maturizează și se coc. 

Păstăile se vor forma atunci când semințele sunt gata, formând o plantă ușor invazivă dacă nu sunt gestionate. Muștarul are un ciclu de creștere viguros. Semințele germinează între 5 -10 zile și cresc rapid formând o rozetă de frunze bazale. Pe măsură ce plantele se maturizează, de la bază crește un vârf de înflorire cu mai multe ramuri, producând păstăi atunci când florile sunt trecute. Timpul de la însămânțarea semințelor până la recoltarea semințelor este de aproximativ 90 de zile. Toate părțile plantei de muștar sunt comestibile. Frunzele și florile sunt folosite în salate și cartofi prăjiți, iar rădăcina poate fi folosită ca rădăcină, prăjită, fiartă sau tocată. 

Semințele pot fi folosite pentru a aroma fermentelor, marinatelor, preparatelor din carne, legume și pește, precum și pentru a face sosuri de muștar emblematice. Muștarul este cultivat și ca îngrășământ verde săpat în sol primăvara, adăugând materie organică, îmbunătățind structura solului și reținerea umidității. Ca o cultură de acoperire, muștarul suprimă dezvoltarea buruienilor și protejează solul gol de intemperii. Ca membru al familiei de varză, muștarul ar trebui să urmeze ciclul de rotație al altor brassica, cum ar fi conopida, broccoli și kale.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii