Pentru mulți cultivatori, ardeii sunt printre cele mai surprinzător de diverse și mai profitabile dintre culturile de legume. Ardeii cuprind zeci de tipuri, în multe culori, forme și arome. Pentru a profita din plin de toate posibilitățile de ardei, trebuie să vă creșteți propriile transplanturi. Răsadurile de ardei nu sunt greu de început, dar sunt oarecum pretențioase.
Și pentru că randamentul poate fi afectat de calitatea transplanturilor, veți dori să acordați o atenție deosebită nevoilor plantelor tinere de ardei. Timpul este totul în cazul ardeilor, deoarece aceștia se comportă cel mai bine într-un interval de temperatură de aproximativ 30 de grade. Sunt o cultură de rod pentru sezonul cald, cum ar fi roșiile și vinetele, și nu vor prospera atunci când temperaturile sunt sub 16 ° C.
La capătul superior al gamei lor, foarte puțină formare de fructe are loc peste 32 ° C, în special cu ardeiul gras. Unii ardei iuti sunt mai toleranți la căldură.
Cel mai bun scenariu este să transplantați ardeii de îndată ce vremea este caldă și așezată, astfel încât fructele să aibă loc atunci când temperaturile sunt între 18 ° C și 29,4 ° C.
Semănați semințele cu 8 săptămâni înainte de transplantare. Semințele de ardei ar trebui să fie semănate la 0,5 cm adâncime într-un amestec de pornire a semințelor cu textura fină sau vermiculit pentru a asigura un drenaj bun. Vă recomandăm să folosiți un plat de semințe cu 20 de rânduri ; canalele puțin adânci din plat vă permit să minimizați cantitatea de mediu de cultură necesară. maximizând în același timp numărul de semințe pe care le puteți începe pe un covoraș termic . Canalele oferă, de asemenea, o modalitate convenabilă de a cultiva mai multe soiuri și de a le menține separate. (La urma urmei, avantajele începerii propriilor răsaduri includ alegerea exactă a soiurilor care vă interesează și crescând numărul fiecăruia pe care îl doriți.)
Căldura 27–32°C este esențială pentru germinarea ardeiului. Semințele vor germina în 7-8 zile la această temperatură. La temperaturi mai scăzute, germinarea este mai lentă și neregulată, iar germinația procentuală este redusă.
Odată germinate, răsadurile de ardei au nevoie de lumină - lumină amplă, cu spectru complet de lungime de undă. La multe latitudini, la momentul începerii răsadurilor a anului, lumina ferestrei este insuficientă, iar unele lumini de creștere sunt, de asemenea, inadecvate pentru această sarcină.
La aproximativ 2 săptămâni după germinare, când încep să se formeze primele frunze adevărate, separați cu grijă răsadurile și transplantați-le în tăvi de celule sau ghivece.
Alegerea dimensiunii corecte a celulei pentru ardei implică un alt act de echilibru: pe de o parte, doriți ca rădăcinile răsadului de ardei să umple celula, astfel încât globul de rădăcină să se țină împreună atunci când îl transplantați afară. Pe de altă parte, nu doriți ca plantele să devină legate de rădăcini, mai ales dacă vremea nefavorabilă întârzie plantarea. Un transplant supradimensionat, legat de rădăcini, va fi stresat semnificativ și va avea ca rezultat o cultură compromisă. De asemenea, trebuie să profitați la maximum de sera sau alt spațiu de cultură protejat din interior, astfel încât să nu doriți să vă creșteți transplanturile la o dimensiune inutil de mare.
În medie, o tavă cu 50 sau 72 de celule este o alegere bună pentru răsadurile de ardei care vor fi cultivate timp de 8-10 săptămâni înainte de a fi transplantate.
Caliți răsadurile înainte de transplantare.
Când răsadurile au aproximativ 7-8 săptămâni, ar trebui să aibă o înălțime de 13 cm.
În mod ideal, vor avea niște muguri, dar nu vor avea flori deschise.
Întăriți plantele prin scăderea temperaturii zilei la 16-18 ° C timp de 1 săptămână înainte de transplantare.
Mai multe, in videoclipul de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu