1. Decideți cel mai bun moment pentru a vă planta semințele. Ca și în cazul majorității activităților de grădinărit, succesul răsadurilor are mult de-a face cu sincronizarea. Daca puneți plantele prea devreme un îngheț neașteptat le poate ucide. Daca le puneti prea târziu și este posibil să nu aibă suficient timp să se maturizeze. Din fericire, semințele vin adesea cu un program de plantare ștampilat pe pachet . Dar dacă al tău nu are, există și calendare de plantare pe care le poți face referire, cum ar fi acesta în funcție de locația ta .
2. Adună toate consumabilele de care ai nevoie.
Cultivarea răsadurilor sănătoase necesită doar câteva lucruri. În primul rând, veți avea nevoie de semințe, desigur.
Puteți comanda semințe de înaltă calitate online sau din cataloagele de semințe. Dar magazinele locale de grădină și schimburile de semințe sunt, de asemenea, surse excelente. (Un beneficiu cheie al cumpărării online este că puteți vedea adesea recenzii despre produse de la alți grădinari, ceea ce vă poate oferi o idee la ce să vă așteptați.)
Oriunde le obțineți, veți dori să folosiți semințe relativ proaspete. După un an sau doi, majoritatea semințelor nu germinează la fel de bine, mai ales dacă nu au fost depozitate într-un loc răcoros și întunecat.
Pe lângă semințe, este util să aveți:
O tavă pentru răsaduri (un recipient de depozitare a alimentelor sau o tavă de copt din sticlă va fi, de asemenea),
O cupolă de propagare (sau folie de plastic)
Cuburi de lână de stâncă și vermiculit
Lămpi de creștere (luminile fluorescente pentru magazin sunt o opțiune ieftină, dar eficientă)
Un mic ventilator
Un cronometru de priză
Dacă ați mai folosit materialele de pornire pentru semințe, asigurați-vă că curățați totul bine . Nu vrei să-ți expui răsadurile la boli înainte de transplant!
3. Plantați-vă semințele.
Mulți grădinari, inclusiv eu, constată că înmuierea semințelor peste noapte într-un vas de apă puțin adânc îmbunătățește și accelerează ratele de germinare. Și acest lucru pare să funcționeze pentru majoritatea plantelor. (Aceasta fiind spuse, nu mi-ar face griji cu privire la înmuierea semințelor mai mici, cum ar fi cele pentru salată verde și verdeață - sunt prea ușor de pierdut și, de obicei, încolțesc bine oricum.)
Înainte de a planta semințele, înmuiați binetimp de aproximativ o jumătate de oră. Apoi plantați numărul adecvat de semințe în funcție de tipul de cultură:
Pentru salată verde și verdeață, plantați 6-12 semințe pe cub.
Pentru ierburi, plantați până la 6 semințe pe cub.
Pentru legumele cu semințe mai mari (de exemplu, roșii, castraveți, ardei, fasole), plantați 1–2 semințe pe cub.
Pentru alte tipuri de semințe, consultați instrucțiunile de pe pachetul de semințe.
Odată ce ați plantat semințele, umpleți fiecare gaură pentru semințe cub de lână de stâncă cu vermiculit uscat, grosier. (Pentru semințele mai mici, umpleți gaura doar pe jumătate.) Acest lucru va asigura că semințele au suficientă umiditate pentru a germina.
Nu toate semințele trebuie să fie încolțite înainte de a fi transplantate. Unele pe care le puteți însămânța direct în grădina dvs. Acestea includ plante care cresc foarte repede după germinare, cum ar fi fasolea, castraveții și dovleceii.
4. Asigurați condițiile ideale pentru germinare.
Odată ce ți-ai plantat semințele, este timpul să le faci confortabile.
Înainte ca semințele tale să încolțească, temperatura este un factor critic. Cele mai multe verdețuri cu frunze și ierburi vor germina bine în intervalul 18-25˚C. Dar culturile fructifere preferă de obicei capătul superior al acestui interval. Dacă zona de propagare este mai rece decât atât, un covoraș de încălzire poate ajuta.
Luați în considerare, de asemenea, să acoperiți tava pentru răsaduri cu cupola sau folie de plastic până când semințele încolțesc. Acest lucru ajută la crearea unui microclimat cald și umed.
După germinarea cu succes, veți dori să opriți covorașul de încălzire și să îndepărtați cupola sau folie de plastic. Prea multă umiditate pentru prea mult timp poate genera agenți patogeni fungici. Și nu vrem asta.
5. Păstrează-ți răsadurile sănătoase.
Probabil este de la sine înțeles că plantele tale au nevoie de apă. Dar cât? Cât de des?
În esență, doriți ca pamantul să rămână umed, dar nu suprasaturat. Adăugarea zilnică a aproximativ un sfert de l de apă proaspătă (înlocuind orice apă existentă) în tava pentru răsaduri ar trebui să fie soluția.
De îndată ce vezi ceva verde care iese din semințele tale, ar trebui să le dai multă lumină. Și rețineți, în ciuda a ceea ce ați auzit, lumina de la o fereastră - chiar și una mare, orientată spre sud - probabil că nu va fi suficientă, mai ales în timpul iernii.
Dacă este prea frig pentru a vă muta plantele afară la soare, plasarea becurilor fluorescente T5 sau T8 la doar câțiva centimetri de plantele tinere va funcționa bine. Răsadurile vor crește de obicei cel mai bine cu 14-16 ore de expunere zilnică la lumină. (Aici este util un temporizator de priză.)
Semințele conțin toți nutrienții de care au nevoie în primele săptămâni. Dar după ce își vor epuiza rezervele, vor trebui să fie hrăniți. Așadar, odată ce vezi frunzele adevărate - frunzele care vin după prima pereche de frunze de cotiledon care s-au format în interiorul semințelor - poți începe să adaugi un amestec de minerale o dată la două zile pentru a suplimenta dieta plantelor tale.
6. Fă-ți puieții puternici.
Pentru a vă pregăti răsadurile pentru aer liber (presupunând că nu aveți de gând să le țineți înăuntru ), trebuie să le întăriți puțin.
Cum? În mod obișnuit, „mângâiați” noile răsaduri și/sau setați un ventilator să sufle ușor asupra lor. Acest lucru va face plantele mai îndesate, ceea ce le va ajuta să reziste mai bine vântului real și altor elemente din exterior. De asemenea, promovează circulația aerului în jurul plantelor tale, prevenind bolile plantelor.
În momentul în care răsadurile tale au câteva perechi de frunze, să îndepărtezi concurența - adică să rărești unele dintre răsaduri cu o pereche de foarfece ascuțite pentru a lăsa doar o plantă pe pahar sau alveola
Plantele care beneficiază de rărire se încadrează în mod obișnuit în categoria culturilor mai consistente și fructifere (de exemplu, roșii, dovlecei, ardei). Pe de altă parte, pentru cele mai multe ierburi și verdeață, puteți crește de obicei multiple plante pe alveola.
Mai multe, urmariti in videoclipul de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu