Există o mare varietate de opinii cu privire la sterilizarea sau nu a solului, mai ales când vine vorba de consumatori mai mici, cum ar fi proprietarii de case, gospodarii sau pasionații de plante de interior. Există cu siguranță câteva motive benefice pentru a o face, dar există și câteva motive pentru care ați putea prefera să nu o faceți.
De exemplu; dacă plantați și cultivați doar plante mature, atunci sterilizarea solului poate să nu fie necesară. Plantele pot fi sănătoase și suficient de puternice pentru a face față oricăror deficiențe ale solului vechi sau nesterilizat.
Există un argument rezonabil că sterilizarea solului este dăunătoare, deoarece nu numai că ucide microorganismele rele, ci și microorganismele bune care sunt necesare pentru creșterea sănătoasă a plantelor.
Microorganismele bune ajută la deplasarea nutrienților și a apei prin sol, astfel încât plantele să le poată consuma eficient. Cel mai eficient mod de a steriliza solul este înainte de plantare. Acest lucru poate părea evident, deoarece veți găsi o provocare de făcut odată ce aveți plantele in situ. Ceea ce vreau să spun cu adevărat este sterilizarea solului pentru a crea un mediu curat și steril.Este contraproductiv să adăugați o plantă în ghiveci cu pământ nesterilizat pe globul rădăcină într-un ghiveci plin cu pământ steril, deoarece riscați contaminarea încrucișată. Este cel mai eficient atunci când este folosit pentru a germina semințe sau ghivece pe răsaduri sau plante tinere. Sau unde doriți să reutilizați compostul sau solul care a fost folosit anterior sau care are o probabilitate mai mare de îmbolnăvire sau contaminare cu buruieni sau dăunători.
Răsadurile
Dacă germinați semințe sau creșteți plante mici imature, ar trebui să sterilizați solul uzat sau pur și simplu să utilizați compost nou care a fost sterilizat comercial pentru a preveni riscul de umezire sau alte probleme cauzate de solul sărac.
Amortizarea este o problemă comună pentru semințe imediat după germinare. Se întâmplă atunci când agenții patogeni din sol atacă răsadul, provocându-l să se ofilească brusc și să moară pe tulpină. Acești agenți patogeni sunt distruși prin procesul de sterilizare.
Cele mai comune metode de sterilizare a solului sunt:
Sterilizarea in cuptor
Solarizare
Sterilizarea cu abur
Sterilizarea la microunde
Sterilizare cu apa fiarta
Mai multe, urmariti in videoclipul de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu