Cultivarea sfeclei rosii in gradina

 

Sfecla – sau „rădăcinile de sfeclă” – sunt o cultură colorată, de sezon rece, care sunt ușor de cultivat din semințe într-un sol bine pregătit și crește rapid în plin soare. Sunt o alegere excelentă pentru grădinarii din nord, deoarece pot supraviețui înghețului și temperaturilor aproape de îngheț. Acest lucru le face grozave și ca recoltă de toamnă. Dacă sunteți începător, căutați soiuri rezistente . Există multe soiuri diferite de sfeclă, care prezintă rădăcini roșu intens, galben, alb sau dungi de diferite forme. 

 Rădăcinile de sfeclă pot fi recoltate din momentul în care au dimensiunea unei mingi de golf până la dimensiunea unei mingi de tenis; rădăcinile mai mari pot fi dure și lemnoase. În plus, verdețurile de sfeclă au o aromă delicioasă și distinctivă și păstrează și mai multă nutriție decât rădăcinile!

Alegeți un loc de plantare care primește plin soare. În mod ideal, ar trebui să primească cel puțin 6 ore de lumină solară directă pe zi. Sfecla preferă solul bine pregătit, fertil, dar va tolera fertilitatea medie până la scăzută a solului. Un pH al solului între 6,0 și 7,0 este cel mai bun și solurile ușor alcaline (7,0+) pot fi tolerate. Sfecla nu va tolera solurile acide (pH sub 6,0). Pentru a permite rădăcinilor rotunde de sfeclă să se dezvolte corect, solul ar trebui să fie liber de pietre și alte obstacole. Evitați să plantați sfeclă acolo unde au fost cultivate recent sfeclă sau spanac , deoarece acestea sunt veri cu sfecla și sunt susceptibile la dăunători și boli similare. 

 Când să plantezi sfeclă

 Începeți prima rundă de sfeclă la începutul primăverii, de îndată ce solul este lucrabil. Faceți plantări succesive la fiecare 2 până la 3 săptămâni până la mijlocul verii. Plantațiile succesive sunt posibile în timpul verii, atâta timp cât temperaturile din timpul zilei nu depășesc 24 ° C. În sol care are cel puțin 10 ° C, germinarea are loc în 5 până la 8 zile. În sol mai rece decât atât, germinarea poate dura 2 până la 3 săptămâni. 

Sfat: Pentru a grăbi germinarea sau atunci când plantați în zone cu umiditate scăzută și precipitații, înmuiați semințele în apă timp de 24 de ore înainte de plantare. Pentru o recoltă de toamnă, semănați semințele de sfeclă de la mijlocul verii până la începutul toamnei, începând cu aproximativ 4 până la 6 săptămâni înainte de primul îngheț de toamnă 

Cum să plantezi sfeclă 

Preferăm să semănăm sfecla direct în grădină, pentru a nu fi nevoiți să le tulburăm rădăcinile. Cu toate acestea, sfecla – spre deosebire de multe culturi de rădăcină – tolerează, în general, să fie transplantată când este încă tânără. Deoarece sunt tolerante la frig, sfecla de obicei nu are probleme în a începe în aer liber. 
Semănați semințele la 1 cm adâncime și până la 4 cm una dintre ele, în rânduri care sunt la aproximativ 30 cm distanta dintre ele. După însămânțare, acoperiți semințele cu un strat subțire de pământ. Asigurați-vă că solul rămâne umed pentru o germinare optimă. Înmuiați semințele timp de 24 de ore înainte de plantare pentru a accelera germinația. 

Urmăriți acest videoclip pentru a afla cum să plantați sfeclă.

Comentarii