Dipladenia - ingrijire, inmultire

Dipladenia- Mandevilla, cunoscută și sub denumirea de trompetă de stâncă, este o viță de vie tropicală care produce flori mari și spectaculoase de la sfârșitul primăverii până în toamnă. Florile cu cinci petale în formă de trompetă, care apar în culorile roșu, alb, roz sau galben, sunt plăcut parfumate și atractive pentru păsări colibri, albine și fluturi.


Originară din America Centrală și de Sud, mandevilla este o plantă populară de terasă, potrivită în special pentru containere. Această plantă perenă fragedă poate fi cultivată în aer liber pe tot parcursul anului în zone ferite de îngheț, tratată ca anuală în climatele mai reci sau iernată de la an la an ca plantă de apartament. Iată cum să crești și să arăți această viță de vie care necesită întreținere redusă în peisajul tău.

Nume botanic:

Mandevilla spp.

Expunere:

Soare complet până la parțial

Înălțime/întindere:

Timp de înflorire:

Primăvara târzie până în toamnă, cu înflorire aproape pe tot parcursul anului în climate fără îngheț


Culoare si caracteristici:

Această viță de vie tropicală cu creștere rapidă produce flori parfumate cu cinci petale în diferite nuanțe de roz, roșu, alb sau galben, unele cu gâtul galben. Frunzele verzi lucioase de formă ovală, cu o textură netedă sau piele, cresc de 4 până la 16 cm lungime. Tipurile de viță au un obicei de înfrângere, beneficiind de sprijin vertical. Soiurile mai noi sunt crescute pentru mai multe caracteristici arbustive.


Este mandevilla otrăvitoare?

Planta Mandevilla este ușor toxică pentru copii și animale de companie. Tulpinile tăiate emană o seva lăptoasă care poate provoca iritații ale pielii.

Temperatura si umiditatea:

Mandevilla preferă temperaturile calde și umiditatea ridicată a aerului. Intervalul optim de temperatură este de 12-15de grade C. La temperaturi sub 10-12 de grade C, plantele pot prezenta daune cauzate de frig. În climatele mai uscate, aburiți în mod regulat plantele pentru a crește umiditatea. În interior, mențineți temperaturile între 15 de gradeC noaptea și 20 de grade C sau mai mult în timpul zilei.


Tunderea:

La sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, înainte ca plantele să înceapă să producă o nouă creștere, tăiați plantele înapoi cu până la o treime din dimensiunea lor. Îndepărtați ramurile moarte sau bolnave și modelați după cum este necesar. Pentru a încuraja un obicei mai plin și mai stufos, strângeți vârfurile tulpinii. Plantele înfloresc la o nouă creștere, așa că tăierea mai târziu în sezon poate duce la pierderea mugurilor florali. Florile de Mandevilla sunt auto-curățate, astfel încât plantele nu au nevoie de captură moartă.


Sol:

Mandevilla se descurcă cel mai bine în sol nisipos, bine drenat, modificat cu compost sau altă materie organică bogată și un pH între 6,6 și 7,8. Un bun drenaj este esențial pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Pentru recipiente, utilizați un pământ de ghiveci de înaltă calitate, universal și asigurați-vă că ghivecele au găuri de drenaj adecvate.


Amendamente și îngrășământ:

Hrăniți plantele la fiecare două săptămâni cu o formulă cu eliberare lentă sau cu îngrășământ lichid bogat în fosfor pentru a promova înflorirea. Încetați fertilizarea din toamnă până la începutul primăverii dacă ierniți în interior.


Udare:

Păstrați solul umed, dar nu umed. Udarea excesivă poate provoca putrezirea rădăcinilor sau boli fungice. Udarea sub apă poate provoca stres plantelor sau mai puține flori. Lăsați solul să se usuce oarecum între udari. Irigați când suprafața solului se usucă la 2 până la 4 cm în jos.


A sustine:

Mandevilla are un obicei de înfrângere, având nevoie de un suport de sine stătător, cum ar fi un spalier, pergolă, obelisc sau foișor pentru a crește. Este posibil ca crengile de viță de vie să fie legate pe măsură ce cresc pentru a le antrena în direcția în care doriți să meargă.


Dăunători și boli:

Când este cultivată în condiții optime în aer liber, mandevilla este practic lipsită de dăunători și boli. Plantele care sunt iernate în interior sunt mai susceptibile la dăunători, inclusiv afide , solz , coligări , acarieni și musca albă . Pentru infestări, aplicați un săpun insecticid sau ulei de neem conform instrucțiunilor. Repetați după cum este necesar.


Bolile includ putregaiul rădăcinilor, mucegaiul pudră , antracnoza, petele frunzelor, botrita, putregaiul fusariei, ofilirea sudică și fierea coroanei.


Iernare:

Când temperatura exterioară scade la 10  grade, aduceți plantele în interior pentru iarnă. Așezați într-o fereastră cu lumină indirectă puternică și opriți fertilizarea. Nu udați în exces și verificați cu atenție fiecare plantă pentru dăunători.


Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii