Inmultirea zambilelor prin seminte

 

Deși nu este cea mai rapidă și mai ușoară metodă de înmulțire a zambilelor, cu puțină răbdare, puteți crește zambilele din semințe. Pentru a face acest lucru, mai întâi va trebui să lăsați semințele de zambile să se maturizeze pe plantă. În loc să tăiați florile uscate pe toată zambila, lăsați câteva pentru a dezvolta păstăi de semințe. La început, aceste capete de semințe vor fi de un verde strălucitor și cărnoase, dar, pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare cafenie și se desfac pentru a dispersa mici semințe negre. 

Cea mai ușoară metodă de salvare a semințelor de zambile este să înfășurați nailon în jurul florilor de zambile care au ajuns la sămânță pentru a prinde semințele odată ce păstăile le dispersează. Este important de știut că zambilele crescute din semințe s-ar putea să nu se dezvolte în aceeași varietate de zambile din care a fost colectată sămânța. De multe ori, cu înmulțirea sexuală (propagarea semințelor) a plantelor, plantele rezultate vor reveni la calitățile altor plante părinte. Din acest motiv, cel mai bun mod de a înmulți plante care sunt exact același soi cu planta dorită este prin înmulțire asexuată, cum ar fi diviziunile și butașii. 

Pentru zambile, cea mai bună modalitate de a crea o varietate specifică de zambile este să plantezi bulbii mici care se formează pe bulbul părinte. 

Creșterea zambilelor din semințe 

Când păstăile de semințe de zambile s-au desfăcut, puteți îndepărta cu grijă nailonul și puteți colecta semințele și le puteți întinde pentru a se usuca. Odată uscate, dacă intenționați să păstrați semințele pentru utilizare ulterioară, depozitați-le într-un plic sau o pungă de hârtie într-un loc răcoros și uscat. Semințele proaspete sunt cele mai viabile. Apoi, înmuiați semințele în apă călduță timp de 24 până la 48 de ore. Există două metode de a încolți semințele de zambile. 

 Prima este să întindeți o fâșie subțire de semințe de zambilă pe un prosop de hârtie umezit, să acoperiți cu un alt prosop de hârtie umezit și să puneți ușor acesta într-o pungă de plastic. Puneți punga de plastic în frigider într-un loc în care nu va fi deranjată sau strivită și pur și simplu așteptați până când semințele încolțesc în frigider. Apoi plantați ușor mugurii până la 5-8 cm unul de celălalt într-o tavă pentru semințe umplută cu un amestec de mușchi de turbă și perlit și puneți această tavă într-un cadru rece sau într-o seră.

 Cealaltă metodă de cultivare a zambilelor din semințe este să plantezi sămânța direct într-o tavă pentru semințe umplută cu un amestec de turbă și perlit și să așezi tava într-un cadru rece sau într-o seră. Oricare dintre metode va necesita răbdare. Pentru primul an, zambila nu va incolti mult mai mult decat cateva frunze. În acest prim an, energia semințelor va fi folosită pentru a dezvolta un bulb, nu frunziș sau flori. Când creșteți zambile din semințe, poate dura până la șase ani până când unele soiuri de zambile vor dezvolta chiar și o floare. 

Mai multe, in videoclipul de mai jos :


Comentarii